Drożdżówki z serem, śliwkami i kruszonką to sprawdzony przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, które pachną dzieciństwem 🙂
Nie tak dawno w naszym kraju tematem numer jeden były drożdżówki i ich zgubny wpływ na zdrowie dzieci. Rozmawiałam na ten temat z dietetyczką Agnieszką Piskałą-Topczewską, która obaliła wszelkie mity i zapewniła, że drożdżówka jednak może być zdrowa! (całą rozmowę możesz przeczytać TUTAJ).
Przepis na drożdżówki
Obiecałam Wam przepis na zdrową wersję polskich, poczciwych drożdżówek, które dzieciom nie szkodzą, a wręcz przeciwnie: są bardzo dobrym i zdrowym rozwiązaniem na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Wiadomo przecież nie od dziś, że wszystko, co przygotujemy samodzielnie w domu ma dużo większą wartość zdrowotną, niż gotowe produkty ze sklepu. Kto ma ochotę wrócić wspomnieniami do dawnych lat, kiedy drożdżówki nie były lekką jak piórko suchą bułą ale mięsistym, pachnącym ciastem drożdżowym, nadzianym prawdziwymi owocami a nie frużeliną? Raz, dwa trzy – nastawiajcie ciasto drożdżowe i za parę chwil poczujecie smak, jak za dawnych lat!
[FM_form id=”3″]
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka + jedno do smarowania po wierzchu
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 40 g drożdży świeżych
nadzienie:
- ok. 0,3 kg śliwek bez pestek, pokrojonych na połówki (można użyć mrożonych)
lub
- 0,3 kg białego sera mielonego (na sernik)
- 2 łyżeczki cukru pudru
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szklanki mąki. Lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans.
Do osobnej miski wsypujemy pozostałą część mąki i cukru, dodajemy sól i wbijamy dwa jajka. Wlewamy rozczyn i całość mieszamy ręką. Na końcu wlewamy olej. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie mieszamy składniki na masę serową i przygotowujemy śliwki oraz kruszonkę (również mieszając ze sobą podane składniki).
Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki przy pomocy szerokiej szklanki (np. do whisky). Można też po prostu ręcznie uformować nieduże bułeczki. W każdej krążku robimy lekkie wgłębienie, przykładając dno zwykłej szklanki (jest węższa, więc powinien wyjść mniejszy okrąg na środku krążka). Powstałe krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na środku układamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką lub nakładamy po łyżce masy serowej, lekko rozsmarowując.
Powstałe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni. Pieczemy przez około kwadrans, do momentu aż bułeczki zarumienią się.
[FM_form id=”1″]