Każdy z nas gotuje rosół podobnie, ale jednak trochę po swojemu. Zapraszam Cię dzisiaj po mój przepis na rosół z indyka, który jest uwielbiany w naszym domu.
Rosół z indyka pojawia się w moim domu bardzo często i zwykle jest podawany z makaronem. Czasem jednak robię też kluseczki, które moja babcia nazywała “lanym ciastem”. Dodawała je nie tylko do rosołu, ale i do zupy mlecznej, pomidorowej czy innych zup warzywnych. Kluski można przygotowywać na dwa sposoby: ugotować osobno w wodzie, albo bezpośrednio w rosole. Moja babcia gotowała je od razu w zupie, więc opiszę ten sposób. Możecie jednak ugotować je osobno, jeśli tak wolicie.
Zatem wracam wspomnieniami do dzieciństwa i robię na obiad w stylu comfort food. Z przyjemnością zapraszam na esencjonalny rosół z lanym ciastem.. albo z lanymi kluskami, jak kto woli.
DOMOWY ROSÓŁ Z INDYKA Z LANYMI KLUSECZKAMI
Składniki:
- 2 podudzia z indyka
- 1 skrzydło indycze
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 cebula
- 1 seler
- 1 jabłko
- kawałeczek białej kapusty
- nać pietruszki i selera
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól i pieprz
lane kluski:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- odrobina soli
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 3-4 litry wody. Mięso płuczemy i wstawiamy do wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie skręcamy moc palnika na bardzo małą i gotujemy bez przykrywania przez godzinę-półtorej.
Po upływie tego czasu dodajemy obraną włoszczyznę, jabłko i łodygi naci (później je wyjmiemy). Zostawiamy część natki pietruszki i drobno kroimy, by móc posypać nią rosół tuż przed podaniem. Wrzucamy też przyprawy i tak gotujemy dalej jeszcze przez minimum godzinę. Na końcu próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Gotowy rosół przecedzamy do drugiego garnka, tak aby był w nim tylko wywar.
Przygotowujemy lane kluski: wbijamy do kubka dwa jajka i wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Rozrabiamy energicznie widelcem lub łyżką, jak kto woli, tak długo, aż grudki się rozbiją i mikstura zamieni się w jednolite ciasto. Wlewamy powoli ciasto do wrzącego rosołu, mieszając jednocześnie, by tworzyły się malutkie kluseczki.
Rosół podajemy z pokrojoną drobno, ugotowaną w nim marchewką, kawałkiem mięsa oraz natką pietruszki.
[FM_form id=”3″]