Dzisiaj będzie po francusku!
Tylko że.. ja po francusku umiem jedynie: “Jean Paul Belmondo”, “pari pari”, “żetę” i “żole taxi” 😉
Pamiętacie ten teledysk? Zagraniczny dres i danse-anse wokół żółtej taksówki..:) Pomyśleć, że w tamtych czasach to był u nas powiew świeżości i zachodu.. Jako dziecko bardzo lubiłam ten kawałek, chociaż rozumiałam z niego tylko słowo “taxi” – i do dzisiaj niewiele się w tych kwestiach zmieniło. “Babińciu!” cza-cza-cza!
Ktoś pomyśli: fajnie fajnie, tylko co to ma wspólnego z Wielkanocą? Otóż związek ten jest.. dość luźny 😉 Jednakże istnieje. Zastanawiałam się bowiem, co można zjeść w święta na kolację, jeśli nie chcemy znów stawiać na stole sałatki majonezowej z jajkiem? Niech te kolacje świąteczne różnią się trochę od śniadań! Wpadł mi wówczas do głowy pomysł na takie oto przekąski z ciasta francuskiego. Proste, lekkie jak puch, a zarazem bardzo sycące. Do nas na święta na pewno zajrzą puszyste “Francuzki”.
FRANCUZKI, CZYLI MINI ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
(Przepis na 6 sztuk)
Składniki:
2 opakowania świeżego ciasta francuskiego (nie miałyśmy czasu na wyrób własny, ale jeśli nie macie, to polecam skorzystać z tego przepisu)
½ czerwonej papryki
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 mała pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 kulka sera mozzarella
3 łyżki śmietany
1 jajko
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
na marynatę do mięsa:
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy do marynaty na co najmniej godzinę. W tym czasie siekamy drobno czosnek, cebulę kroimy w piórka, a paprykę na niewielkie kawałeczki. Warzywa te podsmażamy na oliwie przez około 6-7 minut.
Foremki na tartaletki smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka. Z ciasta francuskiego wycinamy koła ciut większe, niż średnica foremek. Wylepiamy ciastem foremki. Następnie wykrawamy koła o wymiarze średnicy foremek i odkładamy na bok. Będą to “przykrywki”, którymi na końcu nakryjemy zapiekanki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 C stopni i wkładamy foremki z ciastem na około 5 minut, by się wstępnie lekko podpiekły.
Po upływie godziny mięso wraz z marynatą przekładamy na patelnię i dusimy około 5-7 minut.
Mozzarellę kroimy na plastry. W osobnej miseczce skłócamy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy wszystko już gotowe, nadziewamy zapiekanki: do foremek z ciastem wkładamy: kawałek mozzarelli, kilka kawałeczków mięsa i papryki, na wierzch znów plaster mozzarelli. Wszystko polewamy 3 łyżkami sosu śmietanowego. Na koniec przykrywamy zapiekanki “przykrywkami” z ciasta. Pieczemy w 200 C stopniach przez około 20 minut (aż będą rumiane i wypieczone). Kiedy chwilę ostygną, przekładamy z foremek na talerz i od razu podajemy.