Masz w lodówce kilka ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego? Frittata to przepis, który pozwoli Ci zużyć nadmiar tych warzyw i zamienić je w przepyszne danie.
Frittata to przepis pochodzący z Włoch . Danie to bazuje na jajkach i przypomina nieco omlet, ale jest jednak pewna znaczna różnica: frittata wypełniona jest warzywami, spośród których najchętniej używane są ziemniaki.
Frittata z warzywami to idealne danie do spożytkowania warzyw już nie pierwszej świeżości, albo ziemniaków, które zostaną nam z obiadu z dnia poprzedniego. Gdy nie mam weny na gotowanie skomplikowanego obiadu, przy okazji też nie chcę wyrzucać warzyw, to robię frittatę! Jeśli interesują Cię takie właśnie rozwiązania zero waste w kuchni, koniecznie zerknij też na mój przepis na szybkie placki z kaszy gryczanej – w tym przepisie również wykorzystasz warzywa, które wymagają natychmiastowego zużycia.
Ja przygotowałam frittatę z ziemniakami, ale możesz wzbogacić swój przepis o inne warzywa. To danie jest na tyle elastyczne, że nie trzeba trzymać się sztywno jednego przepisu, można eksperymentować, rozwijając przepis bazowy.
Zapraszam Was na szybki obiad we włoskim stylu: frittata z patelni obudzi Wasze kubki smakowe 🙂 To sycący i przepyszny obiad bezglutenowy, który można zrobić szybko i bez większego wysiłku.
FRITTATA ZIEMNIACZANA – PRZEPIS NA SZYBKI OBIAD
Składniki:
- 5-6 gotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 liści szpinaku
- 3 łodygi natki pietruszki
- 4 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka masa klarowanego
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Wykonanie:
Szpinak, natkę pietruszki i czosnek siekamy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką oleju. Smażymy cebulę na złoty kolor.
Ziemniaki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli. Wrzucamy posiekaną zieleninę. Całość podsmażamy około 4-5 minut.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy 1 łyżkę parmezanu, 1/2 łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego płynu. Tak przygotowane jajka wlewamy na patelnię, rozlewając równomiernie, by płyn zakrył ziemniaki. Wierzch posypujemy drugą łyżką parmezanu, a następnie przykrywamy całość pokrywką i smażymy 5 minut, na małej mocy palnika.
Po tym czasie energicznym ruchem przekładamy powstały placek na talerz (ja po prostu odwracam patelnię nad talerzem, trochę jak naleśniki). Następnie placek z talerza znów delikatnie zsuwamy na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony. Teraz smażymy krócej, jakieś 2 minuty.
Po tym czasie przekładamy tortillę z patelni na talerz i gotowe! 🙂 Podajemy na ciepło.
[FM_form id=”3″]