Ci, który znają mnie już trochę wiedzą, że preferuję potrawy proste w przygotowaniu i nie zajmujące zbyt wiele czasu, a przy tym gwarantujące wspaniały efekt wizualny i smakowy. Róże jabłkowe idealnie wpisują się w tą zasadę. Przy produkcji będziesz mieć trochę zabawy manualnej, ale warto się zmierzyć z tym zadaniem, by na własne oczy zobaczyć, jak piękny jest to deser.
Szukałam sprawdzonego przepisu na te różyczki i znalazłam taki w magazynie “Kuchnia”, nr 09/2015. Poniżej prezentuję go, rozpisując na 10 kroków. Trzymając się ich nie będziesz mieć większych problemów z upieczeniem różyczek. Zatem do dzieła!
Przepis dedykuję w szczególności moim wspaniałym, stałym czytelniczkom bloga. Dziękuję Wam za to, że jesteście! :* Te róże są dla WAS! Może kiedyś będzie okazja, by poczęstować Was nimi na żywo.. 🙂
JABŁKOWE RÓŻE
(przepis na 6 sztuk)
Składniki:
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki wody
ok.3 łyżek ulubionego dżemu (w oryginale podano przepis brzoskwiniowy, ale ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki i świetnie się sprawdził)
1 op. ciasta francuskiego (w jednym kawałku)
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Wykonanie – 10 kroków:
1.Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plastry.
2. Do miski wlewamy wodę wraz z sokiem cytrynowym. Przekładamy do niej plasterki jabłek i dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy przez 3 minuty na najwyższej mocy (jeśli nie mamy mikrofalówki, można podgrzać w rondelku). Celem podgrzewania jabłek jest zmiękczenie plasterków, by można było je potem zawinąć. Po wyjęciu miski z mikrofalówki odlewamy wodę i odstawiamy jabłka do przestygnięcia.
3. Wyjmujemy foremkę na muffinki lub babeczki, włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180-190 C.
4. Na blacie lub stolnicy delikatnie rozwijamy ciasto francuskie. Dzielimy je na 6 równych pasków.
5. Na każdym pasku zaznaczamy sobie środek (np. delikatnie nacinając nożem, ale trzeba uważać, aby nie przeciąć ciasta) i górną część smarujemy dżemem. Jeśli mamy gęsty dżem, wcześniej musimy rozmieszać go z wodą, by można go było delikatnie rozprowadzić po powierzchni ciasta. Dolna część pozostaje czysta.
6. Na górnęj części ciasta (tej z dżemem) układamy kolejno plasterki jabłek, tak by zachodziły na siebie, a skórki wystawały ponad ciasto. Układamy je niebyt gęsto, nakładamy plasterek mniej więcej w połowie lub nawet w 2/3 długości poprzedniego plasterka. Po ułożeniu posypujemy płatki jabłek cynamonem.
7. Zaginamy dolną część ciasta i łączymy z górną, przykrywając tym samym częściowo płatki jabłek. Lekko dociskamy.
8. Delikatnie zwijamy w rulonik każdy plasterek, tak by powstała róża.
9. Gotowe róże wkładamy do foremki na muffinki i pieczemy przez około 30-40 minut, pod koniec pieczenia kontrolując, czy aby płatki się już nie przypiekają zbyt mocno.
10. Wyjmujemy gotowe różyczki. Dla lepszego efektu możemy delikatnie rozchylić jabłkowe płatki przy pomocy wykałaczki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Praktyczny gadżet:
Różyczki nabiorą jeszcze większego wdzięku, jeśli upieczemy je i podamy na stół w foremkach w kształcie filiżanek. Takie foremki – filiżanki marki Mason Cash możesz kupić TUTAJ.