Jajka faszerowane chrzanem, z dodatkiem rzeżuchy to pomysł na wielkanocną przystawkę. Pyszne, chrzanowe nadzienie idealnie pasuje do jajek, a rzeżucha nadaje im wiosennej świeżości.
Czym byłaby Wielkanoc bez jajek? 🙂 Jajka są jej nieodłącznym elementem. Jednak dla mnie jest nim jeszcze jeden przysmak: to chrzan. W ciągu roku troszkę o nim zapominamy, a w okresie wielkanocnym chrzan wraca do łask.
Skoro jesteśmy właśnie w tym przedświątecznym okresie, to właśnie chrzan będzie bohaterem tygodnia w ramach “Kalendarza Smaków”.
Właściwości zdrowotne chrzanu
O chrzanie warto pamiętać nie tylko przy okazji Wielkanocy, ponieważ jest on bardzo korzystny dla naszego zdrowia. W medycynie naturalnej wykorzystuje się właściwości lecznicze chrzanu. Chrzan to naturalny antybiotyk. Działa przeciwzapalnie, ale też zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Stosuje się go m.in. w infekcjach górnych dróg oddechowych, a szczególnie w zapaleniu zatok. Jest też polecany przy bólach reumatycznych i kłopotach z trawieniem.
Chrzan niestety traci swoje prozdrowotne właściwości w wersji gotowanej, dlatego najkorzystniej jest jeść go na surowo. Taki właśnie przepis chcę Wam zaproponować w tym wpisie.
Jak zrobić chrzan do jajek?
Jajka z chrzanem robi się bardzo prosto. Bazę stanowią gotowane jajka oraz świeży chrzan. Najzdrowiej jest utrzeć samodzielnie korzeń świeżego chrzanu, ale jeśli nie macie dostępu do świeżego chrzanu, wówczas można sięgnąć po chrzan w słoiczku. Dwie-trzy łyżki tartego chrzanu mieszam z żółtkiem z ugotowanych jajek oraz odrobiną soli i cukru. W ten sposób chrzan połączy się z żółtkami, tworząc kremową, gładką masę. Ja dodatkowo dodaję też łyżkę jogurtu naturalnego (zamiast majonezu) oraz garść świeżej rzeżuchy, której nie może u nas zabraknąć na Wielkanoc 🙂 Jeśli jednak nie lubicie rzeżuchy, można ją pominąć i zastąpić np. koperkiem. Gotową masę chrzanową nakładam do jajecznych łódeczek z białek i podaję na stół, z dodatkiem zieleniny.
JAJKA FASZEROWANE CHRZANEM I RZEŻUCHĄ
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki tartego chrzanu (ok. 100 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- garść liści świeżej rzeżuchy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Ugotowane jajka przekrawamy równo na połówki.Wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do miski. Białka odkładamy na później.
Do miski z żółtkami dodajemy: cukier, szczyptę soli, chrzan i jogurt. Wszystko mieszamy, rozcierając łyżką na gładką masę. Na końcu dodajemy listki rzeżuchy.
Łódeczki z białek nadziewamy masą chrzanową. Można to zrobić łyżeczką lub użyć rękawa cukierniczego. Gdy już mamy gotowe jajka z chrzanem, posypujemy je po wierzchu jeszcze listkami rzeżuchy. Smacznego! 🙂