Jak sprawić, by kaczka była soczysta i miękka? Zdradzę Wam rodzinny przepis na wyśmienite kacze udka z jabłkami.

Moja babcia to kulinarna mistrzyni. Gotowania uczyła się sama i do swoich popisowych przepisów dochodziła metodą prób i błędów. To od niej uczyłam się, jak piec mięso, by było miękkie i soczyste.

W moim domu kaczkę z jabłkami piekło się na wyjątkowe okazje, najcześciej na święta. Gdy taki właśnie obiad miał pojawić się na stole, moja mama przygotowywała się do tego już dzień wcześniej. Kaczkę nacierała odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawiała na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroiła jabłka, nadziewała nimi kaczkę, zaszywała. Układała w brytfance i rozpoczynał się proces pieczenia. Trwał on dobrych kilka godzin, ale zawsze warto było czekać. Smak tamtej kaczki pamiętam do dziś.

Ja dzisiaj czerpię zarówno z doświadczeń mamy, jak i babci. Nie piekę całej kaczki, tylko kacze udka, bo preferuję jednak przepisy szybkie i proste. Choć ten przepis może do najszybszych nie należy, ale nie jest aż tak czasochłonny, jakbyśmy mieli upiec całą kaczkę.

Jeśli szukacie inspiracji na świąteczne dania, to polecam Wam właśnie ten przepis. Można sobie przetestować w tym okresie przedświątecznym i przekonać się, czy warto. Założę się, że nie będziecie zawiedzeni 🙂

Kazce udka z jabłkami

KACZE UDKA Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeży rozmaryn

Wykonanie:

Kacze udka myjemy i osuszamy ręcznikiem.

Przygotowujemy marynatę: czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i dokładnie ucieramy łyżką . Następnie dodajemy majeranek i olej i mieszamy, aż powstanie marynata.

Nacieramy udka marynatą, przekładamy je do miski i przykrywamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę (jak mamy czas to można trzymać dłużej, nawet całą noc – wtedy mięso będzie bardziej aromatyczne).

Jabłka myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, następnie kroimy w ćwiartki.

Udka obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do brytfanki. Wsypujemy jabłka, dodajemy gałązkę rozmarynu. Można na końcu wszystko jeszcze raz oprószyć majerankiem. Brytfankę przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy brytfankę i pieczemy kaczkę przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. W tym czasie dwa razy uchylamy pokrywę brytfanki i polewamy udka powstałym sosem.

Kacze udka podajemy z upieczonymi jabłkami i dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą lub ryżem, buraczkami, żurawiną itp.

Smacznego! 🙂