Prosta i przepyszna! Delikatna w smaku, energetyzująca kolorem pasta z pieczonych buraków i orzechów nerkowca nada Twojemu śniadaniu zdecydowanego charakteru. Nie daj się prosić, daj się skusić 😉

Czasem po prostu brakuje pomysłu, z czym zrobić kanapkę. Robione ciągle w ten sam sposób przestają w końcu smakować. Może nas wtedy skusić jakiś fajny przepis na pastę, ale też jednocześnie może nas dopaść myśl, że lepiej sobie dać spokój, że nie ma sensu jej robić. Z pewnością zrobienie pasty warzywnej wymaga kunsztu umiejętnego doprawiania i wirtuozerii w machaniu blenderem, a takich wyżyn kulinarnych w sobie jednak nie czujemy.

Na szczęście wszystkie te obawy pryskają jak bańka mydlana, gdy stajemy przed przepisem tak prostym, jak ten na pastę z pieczonych buraków. Nie wymaga on od nas zbyt wiele, może odrobinę czasu (najlepiej dzień wcześniej), by upiec buraki. Reszta robi się niemal sama. Najprostsze rzeczy są zawsze najsmaczniejsze.

Pasta z pieczonych buraków i orzechów nerkowca

PASTA Z PIECZONYCH BURAKÓW I ORZECHÓW NERKOWCA

Składniki:

  • 4 okrągłe buraki (ok. 500 g)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (ok. 150 g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Buraki myjemy i osuszamy (nie obieramy). Każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy przez godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Upieczone buraczki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski lub kielicha blendera. Wsypujemy orzechy, a następnie miksujemy na gładką pastę.

Do powstałej masy i dodajemy sok z cytryny, sól i oliwę. Dokładnie mieszamy i..gotowe! Można smarować kanapki 🙂

Ja lubię położyć na kanapkę z pastą jeszcze liść sałaty, młodego szpinaku lub botwinki, do tego ziarna słonecznika i jeszcze kilka kropel oliwy na wierzch. Mmm.. to dla mnie jest właśnie królewska uczta! <3

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.