Bigos wegetariański to lżejsza wersja tradycyjnej, ulubionej potrawy Polaków. W tym wydaniu bigos będzie odpowiedni nawet dla dzieci od 3 roku życia. Sprawdźcie sami, jak dobrze może smakować lekki bigos bez mięsa 🙂
Bigos to potrawa, którą przygotowujemy z kapusty kiszonej i świeżej, gotowanej. W bigosie łączymy te dwa rodzaje kapusty i wzbogacamy dodatkami. Ważnymi składnikami tradycyjnego bigosu są: mięso lub wędlina (boczek, kiełbasa) oraz suszone grzyby. Niestety, taki miks produktów – choć bardzo pyszny! – nie jest odpowiedni dla dzieci. Tradycyjny bigos jest potrawą tłustą i ciężkostrawną, dlatego będzie trudny do strawienia dla najmłodszych smakoszy.
Bigos wegetariański dla dzieci
Gdy przygotowujemy bigos dla dzieci, nie powinniśmy dodawać do niego suszonych grzybów leśnych. Według zaleceń dietetyków, grzyby leśne nie są odpowiednie dla dzieci do 10 roku życia ze względu na ryzyko zatrucia. Dlatego ja w moim bigosie użyłam pieczarek, które można podać nawet trzylatkom. Zrezygnowałam również z mięsa, co w moim przekonaniu zupełnie nie pogorszyło smaku bigosu, a nadało mu lekkości. Dodałam też śliwki suszone, których intensywny aromat współgra z kapustą. Ich dodatek sprawił, że w bigosie jest co pogryźć i nie brakuje mięsa.
Ten przepis jest pomysłem bazowym, który można dowolnie modyfikować. Możemy na przykład dodać do niego gotowaną soczewicę, by zwiększyć jego wartość odżywczą. Świetnie wkomponuje się w nim tarta marchewka, por czy nawet seler. W okresie Bożego Narodzenia dodaję do takiego bigosu susz wigilijny – wówczas nabiera on prawdziwie świątecznego aromatu.
Przepis na lekki bigos wegetariański publikuję w ramach cyklu “Kalendarz smaków”, w którym przeprowadzam Was przez sezonowe smaki. Kapusta to jedno z warzyw, które powinniśmy jeść zimą, dlatego jest głównym motywem w tym ostatnim tygodniu stycznia. W tym artykule sprawdzisz, jakie jeszcze produkty warto jeść w styczniu.
[FM_form id=”9″]
LEKKI BIGOS WEGETARIAŃSKI DLA DZIECI
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g kapusty białej, surowej
- 1 cebula
- 100 g śliwek suszonych
- 700 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy w butelce)
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 6 pieczarek
- 2-3 łyżki oleju
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- Przyprawy: szczypta pieprzu ziołowego, majeranku i kminku
Wykonanie:
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez ok. 40 minut.
Kapustę białą szatkujemy, wrzucamy do drugiego garnka, również zalewamy wodą i również gotujemy przez ok. 40 minut, do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę wraz z pieczarkami, do momentu aż cebula się zeszkli (około 5 minut).
Obie kapusty odcedzamy. Do dużego garnka wkładamy kapusty oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Wlewamy sos pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy.
Jabłko i gruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Wrzucamy też śliwki suszone oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut, raz po raz mieszając, by bigos się nie przypalił. W razie konieczności można dodać trochę wody.
Podajemy na ciepło, jako osobne danie albo jako dodatek do obiadu.
[FM_form id=”3″]