Jednym z podstawowych zapachów jesieni jest zapach grzybów. Uwielbiam dania z leśnymi grzybami, jednak mimo rodzinnej tradycji grzybobrania, sama boję się zbierać. Dlatego najczęściej zadowalam się pieczarkami i głównie jesienią “magluję” je na różne sposoby. Smaku pieczarek wyjętych prosto z piekarnika nie da się z niczym porównać. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie przetestujcie poniższy przepis.
Znalazłam go w książce “Kuchnia literacka”, opracowanej przez Jana Tomkowskiego i Barbarę Jakimowicz-Klein. Autorzy tej ciekawej publikacji dowodzą, iż wiele niezwykłych smaków z polskich stołów znalazło swoje odbicie w rodzimej literaturze. Jednym z wielu dowodów jest wiersz Antoniego Słonimskiego “Popiół i wiatr” – oto fragment:
“ (..)
Był na świetnym obiedzie i jeszcze wspomina
Każdy szczegół kolejno. Śledziki z śmietaną,
Majonezy, pieczarki i klopsiki z lina,
Lecz zapomniał – o wstydzie! – jaką zupę dano.
Grzybową czy szczawiową? Coś się pokręciło..
Wreszcie krzyknął do siebie: “Wiem, zupy nie było!”
NADZIEWANE PIECZARKI
(Przepis na 12 sztuk)
Składniki:
12 dużych pieczarek
1 cebula
3 łyżki masła
3-4 łyżki oleju
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki dokładnie czyścimy. Delikatnie odcinamy trzonki u nasady, tak by nie uszkodzić kapelusza. Wycięte trzonki oraz gotowane jajka kroimy na drobne kawałki. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła wymieszanej z olejem. Do usmażonej cebuli dodajemy pokrojone części pieczarek oraz jajka, chwilę smażymy i przekładamy do miski. Do masy wbijamy surowe jajko, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, dosypując bułki tartej tyle, by ciasto było spoiste. Gotowym farszem napełniamy kapelusze pieczarek (na wierzchu można położyć grudkę masła).
Pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej pergaminem w temp. 190 C stopni przez około 20 minut. Podajemy na ciepło, z kaszą gryczaną, jęczmienną albo z razowym chlebem.
Praktyczny gadżet:
Gdy kupimy pieczarki dzień wcześniej, możemy przechować je w lodówce w specjalnym woreczku na grzyby. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i sprężystość.
Woreczek do przechowywania grzybów “Stay Fresh” marki Kitchen Craft można kupić TUTAJ: