Makaron na zimno z pomidorami i mozzarellą po raz pierwszy jadam we Włoszech. Tam jak wiadomo lato daje się mocno we znaki, jeśli chodzi o temperatury, więc wszyscy szukają takich posiłków, które będą miłą ochłodą, a nie gorącym i przykrym obowiązkiem. Zakochałam się w tym daniu i wielokrotnie je przygotowuję, kiedy za oknem upał albo gdy potrzebuję lekkiej sałatki z makaronem. Od pewnego czasu do wersji z pomidorami i mozzarellą dodaję jeszcze soczewicę, dzięki czemu smak jest bogatszy, a danie bardziej treściwe.
MAKARON NA ZIMNO Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I SOCZEWICĄ
(przepis na 3-4 porcje)
Składniki:
½ op. (25 dkg) makaronu dowolnego kształtu
25 dkg zielonej soczewicy
10 szt. mini kuleczek mozzarelli
12 szt. pomidorków truskawkowych
Garść świeżej bazylii (ok. 15 g)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo (al dente) w osolonej wodzie, studzimy. Soczewicę gotujemy do miękkości (około 15 minut) z łyżeczką soli i kilkoma kroplami oliwy z oliwek, studzimy. Pomidorki przekrawamy na połówki. W dużej misce łączymy składniki: makaron, pomidorki, soczewicę. Dodajemy kuleczki mozzarelli oraz listki bazylii. Delikatnie mieszamy. Całość polewamy oliwą z oliwek, solimy do smaku. Podajemy na zimno.