Budyń jaglany to idealne rozwiązanie na zdrowe i smakowite śniadanie. Gdy chcesz podać na śniadanie coś innego niż kanapki, skorzystaj z tego przepisu, a z pewnością zachwycisz się smakiem! W dodatku zyskasz uznanie w oczach najmłodszych domowników 🙂
Nie od dziś wiadomo, że dzieci lubią budyń (a i niejeden dorosły także się do tego przyznaje ;>). Jeśli również i u Ciebie w domu są amatorzy tego deseru, możesz to wykorzystać i wprowadzić do Waszego menu tę zdrową i pożywną alternatywę dla budyniu z torebki.
Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu, wymaga jedynie posiadania blendera. Poniżej znajdziesz szczegóły. Jeśli chcesz, możesz też zajrzeć na mój profil na instagramie – TUTAJ, a w zapisanych relacjach strony, pod nazwą “przepisy” pokazuję w formie wideo, jak robię ten budyń krok po kroku (mała uwaga: przeklikaj wyróżnioną relację do końca, bo przepisy w zapisanych relacjach dodają się chronologicznie).
Zatem do dzieła!
MALINOWY BUDYŃ JAGLANY
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mrożonych malin plus tyle samo do dekoracji
- 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
- 1/3 szklanki miodu (generalnie według uznania, można dać mniej lub więcej)
Wykonanie:
Kaszę płuczemy, wsypujemy do rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy mrożone maliny i gotujemy na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem, do miękkości (około 10 minut). Nie trzeba mieszać.
Ugotowaną kaszę z malinami przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy mleko i miód, a następnie miksujemy bardzo dokładnie. Ja blenduję około 10 minut. Od czasu do czasu przerywam i mieszam, by masa dokładnie się rozdrobniła.
Gotowy budyń przekładamy do pucharków i ozdabiamy mrożonymi malinami.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”8″]