Jeśli szukasz pomysłów na to, co pożywnego można przygotować na lunch do pracy czy do szkoły, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ta wspaniała libańska sałatka nie wymaga odgrzewania, w dodatku możesz przygotować ją dzień wcześniej i nie straci na smaku ani na jakości. Wręcz przeciwnie: smaki dokładnie się wymieszają, co daje gwarancję, że uczta będzie wyśmienita 🙂

Libańska sałatka Tabbouleh w oryginale składa się z: kaszy bulgur, natki pietruszki, cebuli, pomidorów, mięty oraz oliwy i cytryny. Gdy do tej bazy dodamy kilka prostych składników, sałatka nabiera jeszcze większej intensywności smaku. Choć lubię oryginał, to właśnie w tej „bogatszej” wersji smakuje mi najlepiej, dlatego dzielę się również z Tobą tym przepisem.

W sałatce Tabbouleh wiodącym składnikiem powinna być natka pietruszki. Ja postanowiłam przełamać klasykę i do natki dołożyć garść świeżej rukoli. Smak zrobił się ostrzejszy i jeszcze bardziej wyrazisty.

Do mojego przepisu użyłam też czerwonej papryki oraz podprażonych orzeszków pinii. W oryginale w sałatce jedynym czerwonym warzywem są pomidory. Muszą być one jednak „odcedzone”, czyli pozbawione nadmiaru wilgoci. Można to osiągnąć na różne sposoby, np. podczas krojenia usunąć całkowicie gniazda nasienne lub pokroić w całości, a następnie odłożyć na kilka chwil na sitko, by pozbyć się nadmiaru soku. Ja zastosowałam jeszcze inny trick, mianowicie użyłam odpowiedniej odmiany pomidorów. Bardzo dobrze sprawdzają się w tym przepisie pomidory odmiany kumato (tzw. czarne pomidory), które są bardzo zwarte i nie „podchodzą wodą”, czyli zawierają niewiele soku. W dodatku są nawet zdrowsze od tych klasycznych, więc same plusy 😉

Mam nadzieję, że dasz się namówić na wypróbowanie tej wersji sałatki Tabbouleh. Intensywność doznań smakowych gwarantowana!

SAŁATKA TABBOULEH Z DODATKAMI

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść świeżych liści mięty
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula czerwona
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

dodatkowo:

  • 1 czerwona papryka
  • 1/3 szklanki orzeszków pinii
  • garść liści rukoli

Wykonanie:

Kaszę bulgur gotujemy na sypko i odstawiamy do wystygnięcia.

W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny oraz oliwę. Powstały sos wlewamy do kaszy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, by kasza nabrała cytrynowego smaku.

Wszystkie pozostałe składniki sałatki będziemy teraz dokładnie siekać nożem, na jak najdrobniejsze kawałeczki. Rozpoczynamy od natki pietruszki, a następnie przechodzimy do mięty i rukoli. Siekamy same liście, bez łodyg. Polecam użyć do siekania dużego noża, pójdzie szybciej i sprawniej. Posiekaną zieleninę dodajemy do kaszy, mieszamy.

Pomidory, cebulę i paprykę również dokładnie siekamy i dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą w razie potrzeby.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Nakładamy porcję sałatki i posypujemy z wierzchu orzeszkami.

Smacznego! 🙂

Pobierz bezpłatnego e-booka!

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PYSZNE I ZDROWE PRZEKĄSKI IMPREZOWE