Moja córka bardzo lubi babeczki i muffinki, ale spostrzegłam, że pieczemy je dość rzadko. Dlaczego? Zawsze łatwo upiec po prostu ciasto. Dodatkowo przy muffinkach i babeczkach jest troszkę bałaganu. Nie lubię momentu przekładania surowego ciasta do papilotek, bo ciężko przy tym zachować idealną czystość: zawsze gdzieś z boku kapnie niechciana kropla ciasta albo krzywo nałożona porcja masy wyleje się za papilotki i później, po upieczeniu babeczki czy muffinki wyglądają na niedopracowane, zwłaszcza pod względem estetycznym. Dążąc do precyzji, odkryłam sprytny kuchenny gadżet: szpatułkę w kształcie palca 🙂 Dzięki jej podłużnemu kształtowi można szybko i dokładnie napełnić papilotki, ba! Nawet mogą to zrobić dzieci i naprawdę nic się nie wylewa poza miejsce docelowe. To bardzo praktyczna rzecz, polecam. Można kupić tutaj.
MUFFINKI GRUSZKOWO-ORZECHOWE
(przepis na ok. 25 sztuk)
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szkl. mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1-2 dojrzałe gruszki
½ szklanki posiekanych orzechów
na posypkę:
½ szklanki posiekanych orzechów
3-4 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 230 C stopni. Formę do pieczenia wykładamy papilotkami.
Przygotowujemy posypkę: na suchej patelni prażymy posiekane orzechy przez około 5-7 minut, cały czas mieszając by się nie przypaliły. Następnie wsypujemy cukier i karmelizujemy około 3-4 minut.
Gruszkę obieramy i kroimy na drobne kawałki.
Do miski wsypujemy składniki suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól, mieszamy.
Do osobnej miski wlewamy jogurt, olej, jajko i ekstrakt z wanili, mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Przesypujemy składniki suche do mokrych i krótko mieszamy – tylko do połączenia składników. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy oraz kawałki gruszki, lekko mieszamy.
Gotowe ciasto nakładamy do papilotek (najlepiej przy pomocy wąskiej szpatułki) mniej więcej do ¾ wysokości. Każdą babeczkę posypujemy po wierzchu skarmelizowanymi orzechami.
Wkładamy formę do rozgrzanego wcześniej piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 175 C stopni. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i..zajadamy! 🙂