Lubię pancakes za to, że pobudzają moją kreatywność w kuchni. Ich wygląd wszystkim dobrze się kojarzy, więc bazując na gwarantowanym, dobrym „pierwszym wrażeniu”, eksperymentuję z dodatkami. W ten właśnie sposób powstały pancakes na mące gryczanej z dodatkiem bazylii, słodzone bananami i figami.

Pankejki mogą Cię uratować, gdy chcesz zrobić na śniadanie coś innego, niż kanapki, ale też nie chcesz niczego smażonego. Te małe placuszki robi się co prawda na patelni, ale za to beztłuszczowo. Możesz przygotować je w najprostszej, klasycznej formie i podać z dodatkami, które akurat masz pod ręką: mogą to być świeże owoce, orzechy, jogurt, miód.. To fajne danie na „zużywanie” resztek tego typu produktów.

Jeśli masz ochotę na zabawę smakiem samych pankejków, to bardzo Cię do tego zachęcam i w tym wpisie przedstawiam jeden z takich właśnie pomysłów. Do ciasta dodałam listki bazylii oraz świeże figi, które w połączeniu z bananami wspaniale zastąpiły wszelkiego typu słodziki i nie trzeba było już ciasta dosładzać. Powstały delikatne, puszyste i pachnące bazylią placuszki, które z powodzeniem można jeść nawet bez dodatków.

Jeśli czasem brakuje Ci pomysłów na to, co przygotować na śniadanie, zapraszam Cię do mojej grupy na fb: Zdrowe specjały dla dużych i małych – PRZEPISY. Będziemy się tam wzajemnie wymieniać pomysłami na dania, pogrupowane tematycznie. Bieżący tydzień przebiega pod wezwaniem właśnie pancakes 🙂

Bezglutenowe pancakes figowo-bazyliowe

PANCAKES FIGOWO-BAZYLIOWE, BEZ GLUTENU, LAKTOZY I CUKRU

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 figi świeże
  • 8-10 listków bazylii
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego* lub 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju

*klasyczny proszek do pieczenia zawiera gluten.

Wykonanie:

Do miski wrzucamy pokrojone banany, wbijamy jajka i dodajemy miąższ z fig (środek, bez skórki) oraz listki bazylii. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej, po czym dalej miksujemy jeszcze kilka chwil.

Patelnię z grubym dnem (najlepiej ceramiczną) nagrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta, tworząc małe placuszki i smażymy beztłuszczowo. Po 3-4 minutach przekładamy je na drugą stronę i dalej smażymy w podobnym czasie.

Gotowe pancakes podajemy ze świeżymi figami, miodem, jogurtem lub jemy bez żadnych dodatków. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! 🙂

Pancakes bazyliowo-figowe

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.