Pieczona brukselka smakuje zupełnie inaczej, niż ta gotowana. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w tej wersji, to warto się skusić. Dzięki takiej formie przyrządzania wiele osób przekonało się do brukselki. W poniższym wpisie przedstawiam przepis zarówno na brukselkę pieczoną w całości, jak i na chipsy z brukselki.
Warto sięgać po brukselkę zimą, jest ona jednym z głównych warzyw tego sezonu. W ramach akcji Kalendarz Smaków prezentuję Wam przepisy sezonowe, a brukselką otwieram bank pomysłów na luty.
Brukselka z piekarnika
Uważam, że pieczenie brukselki pozwala wydobyć z niej to, co najlepsze. Jeśli kupuję brukselkę, to bardzo często ląduje ona w moim piekarniku, zarówno w całości, jak i same listki – na chipsy.
Brukselkę możemy upiec najprościej, smarując ją olejem lub wcześniej przygotować marynatę, którą brukselka nasiąknie i nabierze innego charakteru. Do takiej marynaty pasują choćby: miód, sos sojowy, czosnek. Wystarczy je połączyć w jeden sos, namoczyć w nim brukselki i upiec.
Ja preferuję jednak wersję najprostszą. Piekę brukselki posmarowane olejem lub obtoczone tartym parmezanem. Poniżej przedstawiam Wam moje dwa ulubione przepisy na brukselki zapiekane w piekarniku. Nadają się idealnie na pierwsze degustacje brukselki pieczonej. Kto raz spróbuje, ten nie pożałuje! 🙂
PIECZONA BRUKSELKA Z PARMEZANEM
Składniki:
- 20 sztuk brukselek (ok. 300 g)
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki tartego Parmezanu
Wykonanie:
Przygotowujemy brukselki: odcinamy gruby trzonek, zdejmujemy wierzchnie liście. Główki przekrawamy na połówki.
Przekładamy do miski. Mieszamy z solą, olejem, przyprawami i parmezanem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Na blasze układamy brukselki tak, by główki się ze sobą nie stykały. Pieczemy około 15 minut, aż się zrumienią.
[FM_form id=”3″]
CHIPSY Z BRUKSELKI
Składniki:
- 10 sztuk brukselek (ok. 150 g)
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Wykonanie:
Brukselki myjemy, odrywamy wierzchnie liście. Następnie przy pomocy nożyka obieramy każdą z brukselek, zrywając liść po liściu. Robimy to do momentu, aż liście dają się odrywać. Malutkie główki, które nam pozostaną można zużyć do innego dania lub również upiec wg przepisu powyżej.
Liście przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy z olejem. Wykładamy na blachę, tak by każdy listek leżał osobno. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu od razu chrupiemy 🙂