Pieczona rzodkiewka to pomysł na pyszną, zdrową i szybką przekąskę na ciepło. Jeśli należysz do osób, które nie przepadają za rzodkiewką ze względu na fakt, iż rzodkiewka piecze, to spróbuj koniecznie wersji pieczonej! Ten smak Cię zaskoczy 🙂
Niektóre dzieci, ale też i dorośli mają trudny związek z rzodkiewką: ten charakterystyczny, piekący w język smak nie zachęca. Na szczęście można przygotować rzodkiewkę w taki sposób, by nie była ona piekąca. Tym sposobem jest upieczenie jej w piekarniku 🙂 Smak rzodkiewki po upieczeniu przeobraża się w łagodny, lekko słodkawy. Ostrość ustępuje słodyczy, a rzodkiewka staje się bardziej przyjazna dla wrażliwych kubków smakowych.
Dlaczego rzodkiewka piecze?
Rzodkiew to roślina o wielu odmianach. W moim przepisie użyłam najbardziej popularnych rzodkiewek, które sadzimy w przydomowych ogródkach i które można dostać w każdym warzywniaku. Ostry smak rzodkiewki skupiony jest głównie w skórce, biały miąższ jest mniej piekący. Rzodkiewka wytwarza specyficzną substancję, która odpowiada za ten gorzki smak, broniąc się w ten sposób przed szkodnikami. Niektóre odmiany rzodkiewek są bardziej ostre, inne mniej. Na ostrość rzodkiewki ma również wpływ rodzaj gleby, w której rosła. Jeśli była ona bardziej sucha, wówczas rzodkiewka będzie miała ostrzejszy smak.
Pieczone rzodkiewki, czyli sposób na mniej ostrą rzodkiewkę
Upieczenie rzodkiewki w piekarniku pozwala pozbyć się jej charakternego smaku. Aż trudno uwierzyć, że wystarczy 20-30 minut w piekarniku, by smak rzodkiewki zmienił się diametralnie! Ostry smak ustępuje miejsca słodkiemu, a całe warzywo nabiera ciekawej głębi smaku. Gdy spróbujesz pieczonej rzodkiewki z zamkniętymi oczami, to jest duża szansa, że nie rozpoznasz jej po smaku!
Przygotowanie pieczonej rzodkiewki jest niezwykle proste, warto więc pokusić się o ten eksperyment i sprawdzić osobiście, jak odmiennie smakuje w tej wersji.
PIECZONA RZODKIEWKA
Składniki:
- pęczek świeżych rzodkiewek
- 1 łyżka oleju
- sól
- 1 łyżeczka oregano
Wykonanie:
Rzodkiewki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Każdą główkę przekrawamy na pół. Rozkładamy w naczyniu do zapiekania. Smarujemy wierzch oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 20-30 minut ( w zależności od tego, czy chcemy jeść bardziej chrupiącą, czy bardziej wypieczoną rzodkiewkę).
Po upieczeniu wyjmujemy i posypujemy solą oraz suszonym oregano. Podajemy od razu, na ciepło.
[FM_form id=”3″]