Pierniczki bezglutenowe w moich oczach niczym nie odstają od tych tradycyjnych. Przygotowałam dla Was przepis na pierniczki dla alergików: z użyciem mąk bezglutenowych oraz bez dodatku jajek. Są bardzo smaczne, więc – do dzieła! 🙂
Wczoraj w naszym domu rozpoczęliśmy sezon pierniczkowy. Dzieci z radością wzięły się za wycinanie kształtów, a ja w tym czasie opracowałam przepis na pierniki bezglutenowe, bez jajek. Okazało się, że ciasteczka piernikowe bezglutenowe wyszły wyśmienicie i po wypieku dzieci chętniej sięgały właśnie po te bezglutenowe, niż po te tradycyjne, z mąki pszennej.
[FM_form id=”9″]
Do ciasta użyłam mąk: gryczanej, kukurydzianej i ziemniaczanej, zaś zamiast jajka posłużyłam się siemieniem lnianym i.. bananem. Tak, to mało oczywisty dodatek do pierniczków, jednak dzięki tym wszystkim składnikom pierniczki są w miarę miękkie. Nie są aż tak pulchniutkie i mięciutkie jak np. Pierniczki Katarzynki, to jednak z pewnością nie połamiecie sobie na nich zębów 😉
By zachować miękkość pierniczków, trzeba odpowiednio szybko wyjąć je z piekarnika, a potem, po przestudzeniu od razu zamknąć w szczelnym pojemniku.
Po upieczeniu pierniczki można ozdobić w dowolny sposób lub pozostawić takie, jakie są. Mnie takie właśnie podobają się najbardziej 🙂 Zatem zapraszam po przepis na udane, bezglutenowe pierniki świąteczne.
PIERNICZKI BEZGLUTENOWE
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 120 g masła
- 1 dojrzały banan
- 1 kopiata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Siemię lniane wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 1/3 szklanki) i intensywnie mieszamy, aż zrobi się gęsty “kisiel”.
Banana rozgniatamy widelcem na papkę.
Do miski wsypujemy wszystkie mąki, przyprawę do piernika oraz sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy: banana, siemię lniane, masło i miód. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, aż powstanie ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny, by ciasto zrobiło się zwarte.
Deskę lub blat posypujemy cienko mąką gryczaną. Odrywamy kawałek ciasta i tylko odrobinę rozwakłowujemy. Pierniczki powinny być raczej grubsze. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C stopni przez 10 minut – max. 12 minut, aż pierniczki lekko się zrumienią. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Powodzenia i na zdrowie! 🙂