Pierniczki świąteczne muszą u nas pojawić się w każde Święta Bożego Narodzenia. Przepis na pierniki, które wychodzą idealnie dostałam od pewnej starszej pani, którą kiedyś miałam okazję poznać. Nasze pierniczki świąteczne ozdabiamy często za pomocą lukru plastycznego, bo jest on bardziej przyjazny dla dzieci niż tradycyjny, płynny lukier.
Kulinarny notatnik Pani Eli kryje w sobie wiele skarbów, kolekcjonowanych od lat. Notatnik był już kilkukrotnie przepisywany, bo ze względu na częste i intensywne używanie strony brudziły się. To właśnie z tego notatnika pochodzi prosty przepis na pierniki idealne: nie za twarde, nie za miękkie, nie za słodkie – po prostu proporcje składników trafione w punkt.
[FM_form id=”3″]
Dekorowanie pierników
Dekoracje na pierniczkach, które widzicie to dzieło dziecięcych rączek 🙂 Fajnie wyglądają, prawda? Uwierzcie, że naprawdę łatwo je zrobić. Ozdoby zostały wycięte z lukru plastycznego – specjalnej masy plastycznej, którą można zrobić samemu albo kupić gotową, w różnych kolorach. Znajdziecie ją w sklepach internetowych z dekoracjami cukierniczymi. W takich sklepach również można dostać ozdobne wykrawaczki, które służą do wyczarowywania przeróżnych wzorków i wycinania kształtów słodkich dekoracji – na przykład takich. Można też odcisnąć na pierniczku pokrytym lukrem pieczątkę z gotowym wzorkiem, na przykład taką.
Ostatecznie w lukrze plastycznym można wycinać też najzwyklejszymi foremkami do ciastek – np. takimi. Ważne, by były różnej wielkości, w tym bardzo małe. Im bardziej różnorodne, tym lepiej 🙂
Dzięki tego typu akcesoriom dekorowanie pierniczków przypomina zabawę z ciastoliną – jest fun! 🙂 Duży wybór takich wykrawaczek znajdziecie też oczywiście na Allegro.
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Składniki:
- ½ szklanki brązowego cukru *
- 125 g miękkiego masła
- ½ szklanki płynnego miodu
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2-3 łyżeczki przyprawy do pierniczków
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* jeśli planujemy dekorację pierniczków lukrem, możemy dać połowę mniej cukru
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajko, dodajemy miód i przyprawę do piernika, ucieramy jeszcze parę minut.
Mąkę mieszamy razem z sodą i wsypujemy do masy. Zagniatamy ręką ciasto – będzie bardzo kleiste, takie ma być!
Gotową masę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmujemy masę, odrywamy kawałek ciasta i bardzo delikatnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy (grubość ciasta powinna wynosić około 3 mm). Wykrawamy pierniczki przy pomocy dowolnych foremek do ciastek i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i pieczemy około 10 minut, do zrumienienia.
Upieczone pierniczki studzimy o dekorujemy.
Jeśli chcemy wykonać dekorację taką, jak na moich pierniczkach, należy:
Rozwałkować cienko lukier plastyczny i przy pomocy wykrawaczek do ciastek (takich zwykłych, metalowych) lub specjalnych wykrawaczek z plastiku wycinać wzory. Następnie spód dekoracji musimy posmarować dobrze wodą i przyłożyć do pierniczka, lekko dociskając.
Życzę Wam miłej zabawy! 🙂