Nie da się ukryć, że mimo swego niewątpliwego uroku Święta Bożego Narodzenia nie są przyjazne dziecięcym brzuszkom. Ciężkostrawne potrawy królują na wigilijnych stołach, a pośród tych dań dzieci jakoś mogą znaleźć nic dla siebie. Świąteczne śniadania również są kontynuacją tradycji w postaci sałatek majonezowych, śledzików pod pierzynkami oraz mięsiw wszelakich. Nie chcę walczyć z tradycją, wręcz odwrotnie: chcę przekazywać dzieciom to, co najlepsze z naszej polskiej, świątecznej kuchni. Jednak z drugiej strony nie chcę serwować dzieciom sensacji zdrowotnych z tej okazji. Staram się więc wymyślać dania, które można postawić na stole jako alternatywę dla tradycji, z jednoczesnym zachowaniem charakterystycznych dla świąt smaków. Więcej pisałam o tym TUTAJ.
Jednym z takich dań dobrych na śniadanie może być budyń jaglany. Jest to już dość popularne danie, a prostota wykonania umożliwia eksperymentowanie z dodatkami. Przygotowałam więc wersję świąteczną: dodałam śliwki węgierki oraz przyprawę piernikową, a całość okrasiłam miodem. Pyszne, sycące i pachnące świętami danie zniknęło w mig z miseczek moich domowników. Może i Wy chcecie spróbować? 🙂
PIERNIKOWO-ŚLIWKOWY BUDYŃ JAGLANY
(przepis na ok. 5-6 porcji)
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki mleka
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
500 g mrożonych śliwek węgierek
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki miodu
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawę piernikową i nastawiamy na niewielkiej mocy palnika. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko.
W osobnym rondelku gotujemy do miękkości śliwki z dodatkiem wody i cynamonu.
Kaszę oraz ugotowane śliwki przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy miód i miksujemy na gładko, do uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy budyń przekładamy do miseczek. Opcjonalnie można posypać wierzch ziarnami granatu lub kawałkami innych owoców. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
[FM_form id=”3″]