Czy Twoje dziecko uwielbia naleśniki z serem? Przepada za pierogami z twarożkiem? W takim razie mam dla Ciebie pomysł, jak przemycić maluchowi kaszę jaglaną w twarożkowym przebraniu 😉
Kasza jaglana nie zawsze jest akceptowana przez dzieci. Jednak nie zmienia to faktu, że jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych i dlatego warto “stanąć na rzęsach” by wprowadzić ją na stałe do dziecięcego menu. Póki nie jest to możliwe w wersji bezpośredniej (bo dziecko odmawia), warto wypróbować przepisy “zamaskowane” – takie, w których kasza jaglana jest wykorzystana, ale smakowo wtapia się w dominujący smak potrawy.
Takim właśnie przepisem jest ten na placki z twarożku. Zawierają one nie tylko kaszę jaglaną, ale też żurawinę, którą dzieci zwykle lubią oraz skórkę pomarańczową, która nada im ciekawego, lekko cytrusowego smaku.
Jeśli Wasze dzieci nie lubią takich dodatków to możecie je pominąć lub dodać inne ulubione bakalie.
PLACKI Z TWAROŻKU Z KASZĄ JAGLANĄ I ŻURAWINĄ
Składniki:
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
300 g twarogu mielonego (na sernik)
2 łyżeczki żurawiny
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
1 dojrzały banan
1 łyżka miodu
4-5 łyżek mąki pszennej
1-2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Twaróg mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy żurawinę, miód, skórkę pomarańczową i rozdrobnionego widelcem banana. Na końcu dosypujemy mąkę, by powstało zwarte ciasto na placki. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni, lekko wysmarowanej tłuszczem (jak na naleśniki), obracając kilka razy. Placki są bardzo delikatne i trzeba je cienko rozsmarować na patelni i bardzo ostrożnie przewracać.
Podajemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami lub bez 🙂