Bywają takie dni, kiedy ktoś z naszych bliskich ma święto, a my nie mamy pomysłu na spektakularne danie. Czasami też mamy po prostu ochotę świętować bez okazji, nie trudząc się przy tym nadmiernie. Co można zrobić w takich sytuacjach? Wystarczy do zwykłych, codziennych posiłków wprowadzić elementy, które nadadzą im optymistycznego i nietypowego wyglądu. Jednym z takich pomysłów jest “wąsate” party! 🙂 Zdjęcia może nie najlepsze, bo w domu mam chore dzieci i ciężko o spokojną chwilę na “artystyczne skupienie”, ale uwierzcie mi, zabawa była przednia!
Wystarczy kilka drobnych akcentów z wąsikiem, a jakże inaczej wygląda śniadanie! Do przygotowania wąsatego party użyłam kilku ciekawych gadżetów.
Zrobiłam najprostsze kanapki z serem, wykroiłam je jednak wykrawaczką do kanapek w kształcie wąsów. Zobaczcie, jaki jest efekt:
Do napojów włożyłam rurki z wąsem:
Zaś główny posiłek, czyli placuszki z kaszy jaglanej ozdobiłam wykałaczkami do przekąsek w kształcie wąsów. Zrobiło się bardzo wesoło przy stole 🙂
Placuszki wyszły wyśmienicie, koniecznie wypróbujcie przepis. Informacja dla tych, co nie lubią smaku tej kaszy: jaglanka jest tu absolutnie niewyczuwalna, zaś smak placków niepowtarzalny.
Zdrowo i pysznie – tak lubię!
PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ
Składniki:
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
3 jajka
60 g sera Pecorino Romano (można zastąpić Parmenzanem)
2-3 łyżki posiekanej, zielonej cebulki
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki płatków owsianych
sól i pieprz do smaku
olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Ostudzoną kaszę przekładamy do miski. Wbijamy jajka, wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser drobno ścieramy, również wsypujemy do masy. Dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy płatki i mąkę oraz przyprawy. Mieszamy (najlepiej ręką), by składniki dobrze się połączyły.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce masy, tworząc niewielkie placki. Smażymy z dwóch stron, kilkukrotnie obracając je na patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Placki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.