Co zrobić, kiedy mamy ochotę na sałatkę grecką, ale nie możemy jeść fety? Jest na to sposób! Polecam Wam mój sprawdzony zamiennik fety, dzięki któremu sałatka zachowa swój niepowtarzalny smak.
Sałatka grecka bez fety – to brzmi jak sprzeczność. Jednak to jest możliwe! Przepis, który przedstawiam w niniejszym wpisie jest ratunkiem dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie chcą jeść sera feta, np. ze względu na nietolerancję laktozy.
Mój zastępczy składnik to sojowe tofu wędzone. Jest to wegański zamiennik sera, który obecnie możesz kupić w każdej Biedronce czy innych marketach (ja kupuję właśnie w Biedronce). Przypomina wędzony twaróg, więc smak jest dość wyrazisty i według mnie bardzo dobrze wpasowuje się w charakter sałatki greckiej.
Sałatkę grecką najcześciej robię latem, gdy na dworze jest parno, duszno i nie chce mi się w takich warunkach gotować obiadu. Podaję ją najczęściej z grzankami z mozzarellą. Sałatka grecka jest bogata w tak wiele witamin, że warto regularnie do niej wracać i czerpać z jej dobroczynnych właściwości.
SAŁATKA GRECKA BEZ FETY, Z WĘDZONYM TOFU
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 150-200 g wędzonego tofu
- 1 długi, zielony ogórek
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 8-10 oliwek
dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Liście sałaty myjemy, osuszamy, a następnie rwiemy na małe kawałki. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Tofu kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy w misce. Dorzucamy oliwki w całości.
Przygotowujemy dressing: oliwę, sok z cytryny i sól mieszamy intensywnie, do połączenia składników, a następnie polewamy sałatkę. Gotowe! 🙂
[FM_form id=”9″]