Słynna imprezowa sałatka gyros wcale nie musi bazować na mięsie! Przedstawiam Ci dzisiaj pomysł na to, jak zrobić ją pysznie w opcji wegetariańskiej.
Sałatka gyros to obecnie jedna z najpopularniejszych sałatek, niemal na każdej domówce możesz ją znaleźć na stole 🙂 Nic dziwnego, bo jest bardzo smaczna i pożywna. Jeśli jednak starasz się unikać mięsa w swojej diecie lub jeść go po prostu mniej, pokażę Ci, jak przyrządzić sałatkę gyros w opcji wegetariańskiej.
W tym przepisie zamiast mięsa używam boczniaków. Sprawdzają się wyśmienicie!
Boczniaki możesz dostać w niemal każdym supermarkecie czy warzywniaku. Te niepozorne grzyby mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Ja cenię je zwłaszcza za jedną fantastyczną cechę: mianowicie pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi (czyli dokładnie odwrotnie do mięsa). W dodatku odpowiednio przyrządzone smakują wyśmienicie. Amatorzy smaku mięsa nie będą zawiedzeni!
Boczniaki wystarczy pokroić w kostkę i doprawić przyprawą gyros, a następnie podsmażyć. Ot i klucz do sukcesu 😉
Sałatkę gyros przygotowuję również z nieco lżejszym sosem. W klasycznej wersji sosem jest czysty majonez. Ja przygotowuję ją jedynie z dodatkiem majonezu, a bazuję na jogurcie naturalnym. W skład wchodzą też: śmietana, musztarda i sos sojowy.
Na koniec ciekawostka: czy wiecie, że w sklepach można dostać kapustę pekińską w wersji fioletowej? 🙂 Mnie udało się taką właśnie kupić i takiej użyłam w tym przepisie. Jednak z powodzeniem można wykorzystać również tę klasyczną, zieloną wersję.
Zatem, nie przedłużając, poniżej przedstawiam przepis na wegetariańską wersję sałatki gyros. Przepis ten jest może mniej dla dzieci, a bardziej dla rodziców i ich gości, ale w końcu o nas też musimy zadbać, prawda? 😉 Na zdrowie, moi Drodzy!
SAŁATKA GYROS BEZ MIĘSA, Z BOCZNIAKAMI
Składniki:
warzywa:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej ( u mnie w wersji fioletowej)
- 1 mała, czerwona cebula
- 2 papryki czerwone
- 6-8 ogórków konserwowych (ok. 600 g)
- 1 puszka kukurydzy
boczniaki:
- 500 g boczniaków
- 4 łyżeczki przyprawy gyros
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany (np. 12%)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
oraz:
- 2-3 łyżki ketchupu
Wykonanie:
Cebulę, ogórki, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Kapustę siekamy w piórka.
Boczniaki drobno kroimy, przesypujemy do miski. Doprawiamy przyprawą oraz sosem sojowym, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy boczniaki. Podsmażamy przez około 5 minut, do miękkości. Po usmażeniu studzimy.
Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie mieszamy łyżką lub rózgą. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Układamy sałatkę:
- Na dno wysokiej, szklanej miski wkładamy boczniaki.
- Na wierzchu kładziemy posiekaną w kostkę cebulę
- Cebulę przykrywamy warstwą ketchupu, rozsmarowując go równomiernie po powierzchni.
- Następnie kładziemy pokrojone ogórki/ korniszony.
- Kolejna warstwa to kukurydza.
- W tym momencie wlewamy sos, równomiernie rozsmarowując.
- Na sos kładziemy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Ostatnia warstwa to posiekana w piórka kapusta pekińska.
[FM_form id=”8″]