Wiosenna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką to szybkie i sycące danie z wykorzystaniem nowalijek. Sałatka będzie pyszną opcją zarówno na obiad, jak i jako przystawka, na wiosennym pikniku.
Kwiecień to czas nowalijek i w ramach akcji “Kalendarz Smaków” nadszedł wreszcie czas, by publikować przepisy z pierwszymi wiosennymi warzywami. Zaczynam od królowej nowalijek – rzodkiewki, która będzie tematem przewodnim moich przepisów w tym tygodniu.
Rzodkiewka – właściwości zdrowotne
Rzodkiewka to mała roślina z wielką mocą! W jej niepozornych korzeniach kryje się mnóstwo dobroczynnych składników. Przede wszystkim jest bogata w potas, przez co działa korzystnie na układ krwionośny. Jest więc polecana osobom, które mają kłopoty z ciśnieniem. Zawiera też witaminy: C, A oraz K. Rzodkiewka korzystnie działa na nasz układ trawienny, a także wzmacniająco na włosy i paznokcie. Nic, tylko chrupać! 🙂
Rzodkiewka w wiosennych sałatkach
Jako jedna z pierwszych nowalijek, rzodkiewka swoim charakternym smakiem przynosi tak wyczekiwany po zimie powiew wiosny w kuchni. Według mnie najpraktyczniej jest dodawać ją do sałatek, którym nada ona lekko pikantnego charakteru. Dlatego właśnie pierwszym przepisem z rzodkiewką w roli głównej będzie u mnie sałatka. Jest to sałatka ziemniaczana z bardzo prostym składem, którą możecie zrobić ekspresowo. Szybka sałatka wiosenna z ziemniakami, rzodkiewką, koperkiem i odrobiną jogurtu naturalnego potrafi zachwycić smakiem i przypomnieć nam, jak dobrze może smakować wiosna! 🙂
Rzodkiewka dobrze się komponuje w sałatkach również z: jajkiem, ogórkiem zielonym, pomidorem, szczypiorkiem czy zieloną sałatą. Wszystkie nowalijkowe chwyty dozwolone! 🙂 Zachęcam do eksperymentów i łączenia różnych smaków, by móc w pełni nasycić się tymi wiosennymi smakami. Pamiętajcie tylko, by kupować nowalijki ze sprawdzonego źródła. Więcej na ten temat pisałam w artykule: “Co jeść w kwietniu?”
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z RZODKIEWKĄ
Składniki:
- 5-6 gotowanych ziemniaków
- 6 rzodkiewek
- 1/2 pęczka koperku (ok. 2 łyżki po posiekaniu)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Rzodkiewki przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Dodajemy do ziemniaków. Koperek siekamy, mieszamy z ziemniakami i rzodkiewką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu mieszamy całość z jogurtem. Gotowe! 🙂