Staropolska postna zupa grzybowa z grzankami i lanymi kluskami

Klasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki.

Zupa grzybowa kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale uważam, że w przypadku tej zupy nie powinniśmy się ograniczać tylko do tej jednej okazji. Dzisiejszy początek Wielkiego Postu jest bardzo dobrym dniem, by znów przypomnieć sobie ten aromat i smak, jaki dają polskie, suszone grzyby.

Nasza Polska kuchnia ma wiele przepysznych dań, do których już tak rzadko wracamy.. Próbuję co rusz sięgać po któreś z nich. Chcę pokazać moim dzieciom tę historię, którą nasze babki wypracowały w kuchni, mając nadzieję, że ona nie zaniknie. Zupa grzybowa to jeden z tak aromatycznych i prawdziwie polskich smaków, że nie wyobrażam sobie, by zabrakło jej na moim stole. Wykonuję ją na różne sposoby. Dziś prezentuję Wam wersję staropolską, postną, na którą przepis można znaleźć w książkach zarówno Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Marii Disslowej jak i wielu innych.

W oryginale jest to po prostu wywar z grzybów i warzyw. Ja wzbogaciłam tę klasyczną wersję o dwa dodatki, które w moim przekonaniu idealnie tutaj pasują: są to domowe grzanki i kluski lane. Dzięki nim zupa robi się bardzo treściwa i po prostu można się nią najeść.

 

STAROPOLSKA POSTNA ZUPA GRZYBOWA Z GRZANKAMI I LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

30 g suszonych grzybów

30 g świeżych lub mrożonych grzybów (opcjonalnie)

2 marchewki

1 pietruszka

1 por

ćwiartka selera

kilka ziaren ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

2 łyżki śmietany 18%

sól do smaku

Na grzanki:

kilka kromek czerstwego chleba

1 łyżka masła

Na kluseczki:

2 jajka

3 łyżki mąki

sól

 

Wykonanie:

Grzyby płuczemy i namaczamy w niewielkiej ilości zimniej wody przez ok. 3 godziny.

Do garnka wkładamy umyte i obrane warzywa, w całości. Zalewamy 3 litrami wody, dodajemy przyprawy oraz suszone grzyby wraz z odrobiną wody, w której się moczyły (również ich nie kroimy). Gotujemy wywar przez około godzinę. Po tym czasie odcedzamy wywar.  Grzyby odkładamy do miseczki. Warzywa nie będą już potrzebne w tym przepisie (można je wykorzystać np. do sałatki).

Przygotowujemy kluski lane: w miseczce mieszamy jajka z mąką i solą. Powinna powstać gęsta masa jajeczna.

Wywar ponownie zagotowujemy, następnie wlewamy powoli masę jajeczną. Po chwili powinny pojawić się drobne kluski na powierzchni. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, zmniejszamy moc palnika na jak najmniejszą. Dodajemy pokrojony chleb i podpiekamy na patelni przez około 10 minut, często mieszając, do momentu aż uzyskamy chrupiące grzanki.

Podajemy zupę w następujący sposób: do talerza wlewamy wywar z kluseczkami, dodajemy grzanki oraz kawałki grzybów (opcjonalnie -> wersja dla dorosłych).

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.