Surówka z cykorii do obiadu to prosty pomysł na sałatkę zimą i na przednówku wiosny, gdy bardzo tęsknimy już za świeżymi warzywami. Wybór cykorii czy brukselki będzie dużo bardziej korzystny dla zdrowia, niż pomidorów czy papryk napędzanych chemią.
W okresie od listopada do kwietnia trwa sezon na cykorię, dlatego nie przegapcie okazji do tego by spróbować jej w różnych wersjach smakowych. Faktem jest, że cykoria ma gorzki posmak, jednak niech nas to nie zraża. Gorzki smak jest potrzebny w naszej diecie. Więcej na ten temat pisałam przy okazji przepisu na cykorię duszoną. Jeśli jednak goryczka jest dla Was nie do przejścia, jest i na to sposób!
Jak pozbyć się goryczki z cykorii
Oto sprawdzony sposób na to, by złagodzić smak goryczki w Cykorii. Wystarczy przekroić główki cykorii na pół, wyciąć głąb, a następnie moczyć liście przez około 5 minut w 1/2 l. wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżki soku z cytryny. Inną metodą jest ustawienie kolb cykorii głąbem do dołu, w naczyniu z solą na dnie.
Trzeba też pamiętać o tym, by obrać wierzchnie liście.
Sos do surówki z cykorii
Drugim kluczowym elementem, który pozwoli nam zniwelować odczuwalność gorzkiego smaku w surówce z cykorii jest odpowiednio skomponowany sos. Dobrze wpisuje się tutaj sos na bazie miodu. Może to być klasyczny vinegret, ale z dodatkiem łyżki miodu. Słodycz miodu przykryje gorzki smak cykorii.
Surówka z cykorii – baza i dodatki
Najprostsza wersja surówki z cykorii do obiadu to sama cykoria z miodowym sosem vinegret. Cykoria jest na tyle chrupka i soczysta, że naprawdę nic więcej nie trzeba. Zamiast sosu vinegret można dodać łyżkę majonezu.
Jeśli mamy ochotę wzbogacić surówkę o inne dodatki, to warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik w przepisie i zastąpić go np. marchewką.
Do surówki z cykorii pasują również bakalie, takie jak orzechy włoskie czy rodzynki.
SURÓWKA Z CYKORII I JABŁKA
Składniki:
- 2 kolby cykorii
- 4-5 surowych brukselek
- 2 jabłka
na miodowy sos vinegret:
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 cytryny
- 4-5 łyżek oliwy
- szczypta soli
Wykonanie:
Główki cykorii myjemy, pozbywamy się wierzchnich liści. Przekrawamy na pół i wycinamy głąby. Połówki kroimy w paski, a następnie wrzucamy do miski.
Brukselki również myjemy, zdejmujemy wierzchnie, odstające liście. Przekrawamy na połówki, a następnie kroimy w paski. Dodajemy do cykorii, mieszamy i lekko solimy.
Jabłka kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w paski. Dorzucamy do surówki.
W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos, którym następnie polewamy surówkę. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.