Wypróbuj ten prosty przepis, a przekonasz się, że szpinak może stać się dziecięcym przysmakiem
Szpinak stał się niepisanym symbolem zdrowego odżywiania i bardzo byśmy chciały, żeby nasze dzieci go jadły Pewnie dlatego, że kojarzy nam się główne z tym, że jest bogaty w żelazo. Okazuje się jednak, że z tym żelazem nie do końca tak jest, jak nam się wydaje. Co prawda żelazo znajduje się w szpinaku, ale nasz organizm przyswaja je z tego źródła w bardzo niewielkim stopniu.
Szpinak jest za to bogaty w wiele innych dobroczynnych składników, takich jak magnez czy potas, więc to nie legenda, że te zielone liście są skarbnicą zdrowia. Z tego względu warto powalczyć, by maluchy polubiły zielonego “mocarza” , zaprzyjaźniając się ze smakiem tych odżywczych liści już od dzieciństwa.
Tylko jak to zrobić, żeby dzieci chciały jeść szpinak? Oto jest pytanie! Kilka swoich pomysłów przedstawiłam wam w TYM wpisie, a dzisiaj dorzucam kolejny, niezwykle skuteczny.
Jest to przepis na kostki szpinakowe, które możemy zrobić w prosty sposób: najpierw przygotowujemy na patelni placek typu omlet, a następnie kroimy go w kostkę. Ten prosty sposób na pewno znacie już z kanapek, które czasem kroi się dzieciom w kostkę, by było nieco inaczej, niż zwykle. To bardzo skuteczna metoda na “odświeżenie” wyglądu potrawy na dziecięcym talerzu

Poniżej znajdziecie mój sprawdzony przepis na takie kostki, które przygotowałam ze świeżych liści szpinaku, ale z powodzeniem można użyć też mrożonych. To co, gotowa? Do dzieła!
SZPINAKOWE KOSTKI
SKŁADNIKI:
- 2 garście świeżych liści szpinaku (ok. 50 g)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej (lub, dla bezglutenowców – kukurydzianej)
- szczypta soli
- olej
WYKONANIE:
Liście szpinaku myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak i mieszamy kilka minut. Liście “zwiędną” i zmniejszą objętość. Po ok. 5 minutach przekładamy zawartość patelni do miski.
W tym momencie możemy przełożyć liście na deskę i drobno posiekać, jeśli chcemy mieć bardzo małe kawałki szpinaku. Można jednak ten krok pominąć.
Do miski ze szpinakiem wbijamy jajka, dodajemy mąkę, doprawiamy lekko solą. Dokładnie mieszamy rózgą/trzepaczką, aż jajka się porządnie spienią i połączą ze szpinakiem.
Na patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oleju, przekładamy zawartość miski i równomiernie rozsmarowujemy. Smażymy kilka minut, aż jajko dobrze się zetnie (około 3-4 minuty), następnie obracamy jak naleśnika na drugą stronę i znowu smażymy kilka minut.
Gotowy placek przekładamy na talerz lub deskę i kroimy w kostki

[FM_form id=”7″]