Przepyszne i aromatyczne ciasto, które swój aromat i słodycz zawdzięcza głównie bananom. Pierwszy raz upiekłam chlebek bananowy, kiedy zalegały mi w kuchni już mocno czarne banany. Obecnie tak się wszyscy rozsmakowaliśmy w tym cieście, że regularnie kupuję “za dużo” bananów i czekam, aż mocno dojrzeją i pociemnieją. Stanowią wtedy idealną bazę do tego wypieku.
Ciasto bananowe jest pyszną alternatywą do szkolnej śniadaniówki. Kiedy nasz uczeń przynosi do domu kanapki, warto na kilka dni zrezygnować z nich na rzecz ciekawszego wypieku. Taki chlebek przygotowuje się ekspresowo, a dzieciom smakuje wyśmienicie – wszak chyba wszystkie maluchy uwielbiają banany 🙂
CIASTO “CHLEBEK BANANOWY”
Składniki:
4 dojrzałe banany
2 szklanki mąki
1/2 szkl. cukru brązowego lub ksylitolu
1/2 kostki roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Wykonanie:
Banany kroimy w plastry, a następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Przekładamy do miski. Do bananów dodajemy resztę składników: mąkę, roztopione masło, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i jajko. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą. Nie musi być wymieszane bardzo dokładnie. Przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C stopni przez godzinę.