Pomidorki cherry są jednymi z naszych ulubionych warzyw “na ząbek” i fajnie się komponują z kruchym ciastem, które przecież wcale nie musi zawierać jajek ani glutenu, prawda? 🙂 Zapraszam Was zatem na letnią tartę bez glutenu i bez jajek, za to z kolorowymi pomidorkami.
Dzieci, zapraszam na obiad! – zawołałam i z przyczajki obserwowałam reakcję. Dawno u nas nie było tarty, ale pizza jest dość często. Próbujemy więc nowych smaków, które jednak podobne są do tych lubianych.
– A co tam jest w środku? – pyta podejrzliwie córka. Wiadomo nie od dziś, że młodzież jest wybredna, a matki próbują przemycać w jedzeniu same fuj-rzeczy. Trzeba matkę sprawdzać na każdym kroku!
– Jak to co: pomidorki! – odpowiadam, wzruszając ramionami.
– Ale ten sos, to co to jest? Ser?! – drąży dalej córka, dziabiąc widelcem kawałek tarty, niczym inspektor jakości. Brakuje jej tylko szkła powiększającego.
– Nie ma sera w środku, jest tylko posypka parmezanowa na wierzchu – odpowiadam strategicznie, z resztą zgodnie z prawdą.
– A jajko tu jest?! – z ust dziecka pada kolejne pytanie z serii: “przyznaj się matka, co tam dodałaś niedobrego”.
– Nie ma! – krzyczę z dumą, gdyż właśnie udało mi się stworzyć pyszne kruche ciasto BEZ glutenu i BEZ jajek. “Ha, nie przyłapiesz mnie, moja kochana, nie masz szans!” – pomyślałam, po czym nałożyłam sobie kawałek i zaczęłam zjadać ze smakiem. No naprawdę, smaczna wyszła! Pomyślałam, ale wcale nie na głos. Żeby nie było.
Po długotrwałych oględzinach kawałka tarty córka zdecydowała się podjąć ryzyko i spróbowała jeden kęs. Jej twarz zastygła po pierwszym gryzie. Chwila zawahania i.. dalej je. Kolejny i kolejny gryz.
– Smakuje? – Spytałam niewinnie.
– Hmm..no..dobre..- Wydusiła z siebie córka, a ja w myślach wykonałam gest “yes,yes yes!”, bynajmniej nie pokazując tego po sobie. Bo przecież to normalne, że smakuje! Przecie to dobre! No, ale mimo tego zawsze jest ten moment niepewności: czy jaśnie państwu dzisiaj posmakuje, czy nie?
Bo jak nie, to też dobrze – będzie więcej dla mnie! 🙂
TARTA BEZGLUTENOWA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
Składniki:
na ciasto:
100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
50g mąki ziemniaczanej
100 g masła (zimnego)
1 łyżeczka mielonego lnu (siemienia lnianego)
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka soli
nadzienie:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Szczypta oregano, bazylii
około 15-20 pomidorków koktajlowych
Parmezan tarty do posypania
Wykonanie:
Mąki mieszamy razem w misce wraz z solą. Dodajemy pokrojone drobno zimne masło. W szklance zalewamy siemię wrzątkiem, do pół szklanki. Mieszamy intensywnie, po czym powstałego glutka wlewamy do mieszanki mącznej. Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy noża.
Gotowe ciasto wykładamy na blachę do tarty i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200C stopni.
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy mąkę kukurydzianą i intensywnie mieszamy. Zalewamy mlekiem i mieszamy trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Dodajmy przyprawy: sól, gałkę, oregano, bazylię.
Gotowy sos wlewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pomidorki cherry, przekrojone na pół. Całość posypujemy startym Parmezanem. Zapiekamy kolejne 15 min w piekarniku. Podajemy na ciepło.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”9″]