Szukasz pomysłu na pyszne ciasto na weekend? Ten wypiek zaskoczy Cię intensywnością smaku. Przepis na chrupiącą tartę ze śliwkami warto wypróbować zwłaszcza teraz, kiedy na straganach mamy świeże śliwki.
Śliwki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców, a szczególnie lubię je w ciastach. Z dzieciństwa pamiętam wspaniały smak drożdżówek ze śliwkami i z kruszonką, a jedno z moich najukochańszych dań obiadowych to knedle ze śliwkami – mogę je jeść na tony 😉 Gdy widzę śliwki na targu, mam ochotę od razu kupić całą skrzynkę!
Dlatego z utęsknieniem czekam zawsze na sezon śliwkowy, w którym mój piekarnik rozpala się do czerwoności, bo ciągle zagniatam jakieś ciasta ze śliwkami w roli głównej.
Dziś chcę się podzielić przepisem na tartę ze śliwkami, w której mieszają się cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Ta mieszanka sprawia, że gdy jesz to ciasto, to czujesz, że żyjesz! 😉 Intensywne smaki z soczystą, owocową nutą, na kruchym spodzie.
Jest to tarta rustykalna, więc do jej upieczenia nie trzeba posiadać foremki. Wystarczy zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować. Brzegi zagnieść lekko do góry i..gotowe! Bardzo proste do wykonania, a przy tym efektownie wygląda.
RUSTYKALNA TARTA ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej, białej (możesz też użyć pszennej)
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 100 ml zimnej wody
- 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
- 3-4 łyżki dżemu z pomarańczy ze skórką pomarańczową (lekko gorzki smak)
- ok. 600-700 g świeżych śliwek węgierek i moreli (pomieszanych)
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy pozostałe składniki: masło, cukier i wodę. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Śliwki i morele myjemy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestki. Wkładamy do miski i posypujemy cukrem.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na blasze na okrąg. Rozsmarowujemy na powierzchni dżem, wykładamy śliwki i morele, zostawiając kilkucentymetrowy margines na brzegach. Posypujemy z wierzchu cynamonem. Brzegi ciasta zawijamy lekko do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C stopni przez 40 minut, aż ciasto się zrumieni.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]