Tort kinder pingui przygotowałam na wyjątkowe urodziny. Dokładnie 10 lat temu mój świat zmienił się diametralnie.Z okazji swoich urodzin córka poprosiła o tort Kinder Pingui. No i co, ja nie zrobię?! Oczywiście, że zrobiłam i przepis dla Was poniżej zapisałam.
Tort zwany też ciastem kinder pingui z mascarpone to przepyszna kompozycja ciasta czekoladowego i kremu mascarpone, przełożonego cienką warstwą czekolady. Gorąco polecam ten tort na urodziny dla dziecka, jeśli tylko jest fanem czekoladowych ciast z kremem. Jeśli akurat czekoladowe wypieki nie sprawdzają się u Was, polecam Wam inny przepis na prosty tort urodzinowy z owocami i galaretką – również jest pyszny!
TORT KINDER PINGUI
(Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm)
Składniki:
na ciasto:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 50 g kakao
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
na krem:
- 500 ml kremówki
- 250 ml mascarpone
- 60 g cukru pudru lub drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
na polewę:
- 100 ml kremówki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
nasączenie blatów:
woda z sokiem owocowym
Wykonanie:
W pierwszej kolejności pieczemy ciasto:
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, pod koniec dodając cukier, po łyżce. Do ubitej piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy na niskich obrotach. Następnie, nadal ubijając, dodajemy po łyżce mieszanki składników suchych.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, w temp. 180 C stopni przez około 30 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy krem:
Do miski wkładamy schłodzoną kremówkę i serek mascarpone. Ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Wlewamy do kremu, mieszamy.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczamy masło, wlewamy do ciepłej jeszcze czekolady i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy kremówkę i dalej mieszamy, do uzyskania gładkiej polewy.
Składanie tortu:
Pierwszy blat nasączamy wodą z sokiem. Wykładamy na niego połowę kremu, wyrównujemy. Na wierzchu rozsmarowujemy połowę polewy, a następnie wkładamy całość do lodówki na mniej więcej kwadrans, aż polewa się lekko zetnie. Wówczas na polewę wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierzch tortu smarujemy resztą polewy. Można ozdobić np. cukrowymi dekoracjami 🙂
[FM_form id=”3″]