Powoli zapominam o wakacjach i zanurzam się w jesień. Napawam się cudownymi, bogatymi w smaku owocami jesieni. Moje najulubieńsze to śliwki i jeżyny. Stały się bazą do pysznego tortu z musem z białej czekolady, na który serdecznie Was zapraszam.
Przeglądając stare gazety natknęłam się na przepis, który bardzo mnie zaintrygował. Był to przepis na tort z musem z białej czekolady i śliwkami, autorstwa Agnieszki Bogusz. Przepis znajduje się w grudniowym numerze “Palce lizać” z 2012 roku. Wiedziałam, że muszę spróbować tego smaku: połączenie śliwek, cynamonu i białej czekolady prześladowało mnie przez kilka dni, aż w końcu nie wytrzymałam i zmierzyłam się z wyzwaniem. Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła kilku drobnych modyfikacji. Koniec końców udało się stworzyć tort, który ma ciekawą kompozycję smakową i ładnie się prezentuje. Wcale nie jest trudny! Wymaga tylko chwili skupienia.
TORT ŚLIWKOWY Z JEŻYNAMI I MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
(Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm)
Składniki:
biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemnaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
żelka śliwkowa:
500 g śliwek węgierek
¾ szkl. cukru
2 łyżeczki żelatyny
mus z białej czekolady:
2 żółtka
20 g cukru
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1 tabliczka białej czekolady
1 laska cynamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)
1 op. usztywniacza do śmietany
nasączenie biszkoptu:
1 szklanka zaparzonej herbaty z sokiem malinowym lub wiśniowym i cytryną
wykończenie tortu, dekoracja:
400 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 i ½ op. usztywniacza do śmietany
10-15 szt. dużych, świeżych jeżyn
Wykonanie:
biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, cały czas ubijając oraz stopniowo obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Tortownicę smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 190 C stopni przez około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, tak by uzyskać dwa krążki.
żelka śliwkowa:
Śliwki myjemy i przekrawamy na połówki, pozbywamy się pestek. Owoce wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Masę owocową zdejmujemy z palnika, przekładamy do miski i krótko miksujemy blenderem..
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody i wlewamy do masy śliwkowej, dokładnie mieszając.
Tortownicę o średnicy 16 cm (lub inną, byleby była mniejsza od średnicy biszkopta) wykładamy folią spożywczą. Przelewamy do niej mus śliwkowy i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby żelka zastygła.
mus z białej czekolady:
Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. W rondlu zagotowujemy 100 ml śmietanki z laską cynamonu. Po kilku minutach zdejmujemy rondel z ognia, wyjmujemy cynamon.
Mieszając trzepaczką cały czas żółtka z cukrem, powoli wlewamy doń połowę gorącej śmietanki. Następnie masę tą przelewamy z powrotem do rondelka i mieszamy z resztą śmietanki, która w nim została. Podgrzewamy jeszcze chwilę (do ok. 60 C stopni ) Trzeba uważać, by płyn się nie zagotował! Zdejmujemy z palnika i przelewamy płyn do miski, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników w jednolitą masę. Na koniec do masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę, jeśli chcemy – dodajemy mielony cynamon, mieszamy. (Ja nie dodałam mielonego cynamonu i dlatego mój mus jest biały).
W osobnej misce ubijamy 200 ml śmietanki kremówki wraz z usztywniaczem do śmietany. Delikatnie łączymy ją z masą z białej czekolady.
na dekorację tortu:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wsypujemy usztywniacz.
Jeżyny płuczemy i osuszamy.
układanie tortu:
Na dno tortownicy kładziemy krążek biszkoptu, nasączamy go połową herbaty. Na środku układamy stężałą żelkę śliwkową i całość pokrywamy kremem z białej czekolady. Następnie kładziemy drugi krążek biszkopta, nasączamy resztą herbaty. Tak ułożony tort wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny, choć najlepiej byłoby go chłodzić całą noc. Po tym czasie zdejmujemy obręcz tortownicy, całość pokrywamy bitą śmietaną i dekorujemy wierzch jeżynami.