Zapraszam na kolejny deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem jest to przepyszny tort “Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję go w różnych kuchennych kombinacjach alpejskich 😉 Dzisiaj przyszła kolej na ten pyszny tort.
Tort szwarcwaldzki Czarny Las to połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany. Ja przyrządzam go z użyciem serka mascarpone, dzięki któremu smak robi się jeszcze ciekawszy. Pewnie nie jestem jedyna, która tak robi, bo pomysł jest dość prosty.
Wykonanie tortu składa się z. Najpierw pieczemy biszkopt kakaowy, a następnie robimy masę na bazie serka mascarpone.
TORT CZARNY LAS
(Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm)
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 7 jaj
- 160 g cukru
- 60 g gorzkiego kakao (70%)
- 100 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego
Nasączenie biszkoptu:
- 1 szklanka herbaty wiśniowej lub soku wiśniowego/kompotu z wiśni
- 2 łyżki likieru wiśniowego (opcjonalnie)
Masa wiśniowa:
- 450 g mrożonych wiśni
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 2 łyżki likieru wiśniowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
Krem śmietankowy:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 op. usztywniacza do śmietany
Dekoracja tortu:
- Wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Mąkę z proszkiem i kakao mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier, po łyżce. Następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy żółtka i wsypujemy po łyżce mieszanki mącznej. Piekarnik nagrzewamy do 175 C stopni. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy lekko kaszką manna (lub bułką tartą). Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na 3 krążki.
Zaparzamy herbatę wiśniową i odstawiamy do ostudzenia, ewentualnie przygotowujemy nasączenie z soku wiśniowego/kompotu wymieszanego z likierem wiśniowym.
Masa wiśniowa:
Wiśnie wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy konfiturę wiśniową oraz likier. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do wiśni. Powstanie nam masa o konsystencji kisielu. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.
Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy miseczkę z pokruszoną czekoladą do większego rondla z gotującą się niewielką ilością wody, mieszamy czekoladę aż do rozpuszczenia).
Serek wraz z kremówką umieszczamy w jednej misce, dodajemy cukier i ubijamy przez 5-7 minut, aż masa będzie gładka. Na końcu wlewamy schłodzoną płynną czekoladę, mieszamy.
Masa śmietanowa:
Kremówkę ubijamy, na końcu dodając usztywniacz do śmietany. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone z cukrem. Mieszamy serek z ubitą kremówką przy pomocy miksera ustawionego na niewielkich obrotach.
Składanie tortu:
Na dno tortownicy kładziemy pierwszy krążek biszkoptowy. Nasączamy go ponczem.
Masę wiśniową dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na biszkopt, rozsmarowujemy równomiernie. Na masę wiśniową wykładamy masę czekoladową, wygładzamy. Następnie kładziemy znowu krążek biszkoptowy, nasączamy go, układamy drugą część masy wiśniowej a na niej masę śmietankową (trochę masy śmietankowej odkładamy do dekoracji wierzchu tortu).
Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy. Wierzch ozdabiamy pozostałą masą śmietankową i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Jeśli lubisz połączenie wiśni oraz czekolady, gorąco polecam Ci również przepis na Sernikobrownie “Wiśniowy raj” – jest to pyszne ciasto, które przypomina nieco ciasto czarny las, ale zamiast warstwy mascarpone mamy tam twaróg.
[FM_form id=”3″]