Kiedy temperatury dochodzą do 30 stopni, moje myśli automatycznie lądują nad brzegiem oceanu. Egzotyczne plaże, upał niemiłosierny, kubańska muzyka i zimny deser w pucharku..ale zaraz, przecież tam nie rosną truskawki! Eeee, to ja wracam 🙂
Drodzy mężczyźni, jeśli nie wiecie, czego pragną kobiety, podpowiem Wam: świeżych truskawek!Truskawkowe tiramisu najlepiej nadaje się do wprowadzenia w życie powiedzenia:”przez żołądek do serca”.
TRUSKAWKOWE TIRAMISU
(przepis na 6 pucharków)
Składniki:
mus truskawkowy:
300 g truskawek
1 szklanka (200 ml) wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżki soku truskawkowego lub likieru truskawkowego
1 galaretka pomarańczowa
mus mascarpone:
250 g serka mascarpone
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wykończenie:
ok. 200 g truskawek
granola truskawkowa
sok truskawkowy lub likier truskawkowy
Wykonanie:
Mus truskawkowy:
Truskawki kroimy na drobne kawałki. Połowę z nich przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i gotujemy kompot na niewielkim ogniu, przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Dodajemy resztę owoców i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na końcu wlewamy sok (lub likier), mieszamy. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Mus mascarpone:
Żółtko ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy serek i łączymy wszystko w jednolitą masę. Jeśli nie mamy serka mascarpone albo nie chcemy używać surowego żółtka, można zastąpić mus mascarpone homogenizowanym serkiem waniliowym.
Wykończenie:
Truskawki kroimy na plasterki i układamy wzdłuż ścianek pucharków. Nakładamy do każdego po dwie łyżki musu mascarpone. Wierzch posypujemy granolą i polewamy dwoma łyżkami soku/likieru truskawkowego. Chłodzimy w lodówce około godzinę przed podaniem.