flaczki z boczniaków
Warzywa zamiast mięsa

Wegańskie flaczki z boczniaków – spróbuj, jak dobrze smakują!

Gdy lubisz dania mięsne, ale chcesz je ograniczyć, w głowie pojawia się obawa: czy potrawy bez mięsa będą mi smakowały? Odpowiedź jest prosta: jeśli będziesz podążać za tym, co lubisz, spokojnie znajdziesz w repertuarze dań wegetariańskich odpowiedniki swoich ulubionych, mięsnych dań. W dodatku często bywa tak, że dania na bazie roślin smakują nawet lepiej, niż mięsne. Chcesz się przekonać? Wypróbuj przepis na wegańskie flaczki z boczniaków!

Flaczki to danie polaryzujące: albo je uwielbiasz, albo nie jesteś w stanie znieść nawet samego zapachu. Do której grupy należysz? W latach 80-tych i 90-tych flaczki były obowiązkową potrawą na wszelkiego rodzaju imprezach: od urodzin po wesela. Dzięki temu trwale wpisały się w naszą polską, kulinarną tradycję i do dziś mają swoich wielbicieli.

Jeśli Ty też lubisz flaczki, ale masz z nimi problem “mięsny”, tj. unikasz, bo są z mięsa, to mam dzisiaj dla Ciebie smakowitą alternatywę. To udawane flaczki z boczniaków – grzybów, o których pisałam więcej w tym przepisie. Zrobisz je dużo szybciej, niż klasyczne flaczki, a smak jest obłędny! Uważam, że nawet lepszy, niż właśnie w wersji klasycznej.

Jestem pewna, że przepis ten pomoże Ci przekonać zadeklarowanych mięsożerców do tego, że dania wegańskie również potrafią być pyszne!

Spróbujmy zatem wspólnie oswoić ten “strach przed nieznanym”, jaki mogą wzbudzać w pierwszym kontakcie posiłki wegańskie czy wegetariańskie i zasiądźmy do wspólnej michy pełnej bezmięsnych flaczków 😉 Zatem do dzieła!

Wegańskie flaczki z boczniaków

FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: 1 czerwona papryka

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-5 kulek ziela angielskiego

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka. Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy i smażymy cebulę na złoty kolor. W międzyczasie kroimy umyte boczniaki w paski – wyglądem będą przypominały klasyczne flaczki. Dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut, mieszając.

Czosnek siekamy drobno i wrzucamy do rondelka.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do rondelka, mieszamy. Dolewamy jeszcze około 0,5 litra wody, mieszamy. Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie przykrywamy rondelek i dusimy potrawę przez kwadrans, na niewielkiej mocy palnika. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy 3 minuty, aż mąka lekko się zrumieni. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Wlewamy na nią szklankę zimnej wody. Dokładnie mieszamy na patelni wodę z mąką, by powstała jednolita, kleista masa. Gotową zasmażkę dodajemy do rondelka z flaczkami, dokładnie mieszamy.

Jeśli dodajemy paprykę, to w tym momencie wrzucamy ją do rondelka, pokrojoną w paseczki.

Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, a następnie wyłączamy. Gotowe! 🙂 Podajemy na ciepło, np. z chrupiącym, świeżym pieczywem lub grzankami.

[FM_form id=”8″]