Przepisy Sałatki

Wiosenna sałatka z rzodkiewką ogórkiem i szczypiorkiem

Czy Wy też nabieracie ochoty na nowalijki wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca?

Gdy przyroda budzi się do życia, na naszych stołach coraz częściej pojawiają się świeże, chrupiące warzywa. Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem to jedna z moich ulubionych wiosennych sałatek, którą robię od lat.

Wiosenna sałatka nie tylko z warzywami, ale też z jajkami

Ni byłoby idealnego smaku, gdyby nie gotowane jajka. To właśnie sałatka z gotowanym jajkiem i nowalijkami przywodzi mi na myśl wiosenne sałatki z dzieciństwa lub po prostu przypomina bogato “dekorowane” nowalijkami i jajkami kanapki. Te smaki to nostalgiczne wspomnienie, ukryte w kubkach smakowych. Lubię do nich wracać.

Połączenie ogórka z rzodkiewką według mnie jedno z najlepiej dobranych smakowo zestawień. Do tego bardzo dobrze pasują też młode ziemniaczki, które nadadzą sałatce więcej treści. Dzięki takiemu połączeniu warzyw sałatka nasyci każdego głodomora 🙂

Przygotowanie sałatki z poniższego przepisu jest bardo proste i pewnie już się z tą sałatką kiedyś zetknęliście. Sałatkę okraszam zawsze sutą porcją świeżo posiekanego szczypiorku, a jak mam pod ręką, to daję zieloną cebulkę dymkę. W obu wersjach smakuje pysznie!

Idealna sałatka na Wielkanoc

Wiosenna sałatka z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką oraz ziemniakami to w moim domu też często jest też wielkanocna sałatka, bo świetnie pasuje do tego wiosennego święta. Wszystkie składniki zachwycają wiosną swoją świeżością, bo mamy wtedy nowalijki, a dodatek jajka wpisuje się w wielkanocne smaki.

Sałatka fajnie sprawdzi się też i po świętach, bo często zostają nam nadmiarowe jajka gotowane. Przepis na sałatkę z jajkiem w roli głównej jest wtedy na wagę złota. Miej więc go pod ręką w okolicy Wielkanocy, bo z pewnością się przyda.

Dlaczego warto przygotować wiosenną sałatkę?

Sezonowe warzywa są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Rzodkiewka dostarcza dużych ilości witaminy C, a ogórek działa odświeżająco i nawadnia organizm. Szczypiorek natomiast dodaje aromatu i wzbogaca sałatkę o cenne mikroelementy. Połączenie tych składników sprawia, że sałatka jest zdrowa i sycąca.

Nie bez znaczenia jest też czas przygotowania sałatki: wiosenną sałatkę zrobisz w kwadrans, a samo wykonanie banalnie proste: wszystkie składniki kroimy i mieszamy w misce z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.

Szybka sałatka do szybkiej konsumpcji

Jeśli zdecydujesz się przygotować tę sałatkę, to muszę Cię uprzedzić: warto przygotować jej tyle, by zjeść ją od razu. Dlaczego? Ponieważ świeże ogórki, których używamy do sałatki mają tendencję do oddawania wody, jeśli długo postoją. Dlatego nasza sałatka może nam “popłynąć”. Na szczęście jest to szybka sałatka wiosenna, więc za każdym razem można ją szybciutko przygotować na nowo i zjesć na świeżo, co rekomenduję.

PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ

Składniki:

  • 5 niewielkich, młodych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 garście posiekanej cebulki zielonej lub szczypiorku
  • 2 długie, zielone ogórki (lub 3 krótkie)
  • 5-6 rzodkiewek
  • 3 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • duża porcja świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i jajka gotujemy. Ugotowane i wystudzone kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Ogórki i rzodkiewki również siekamy w grubą kostkę, dodajemy do ziemniaków.
Cebulkę lub szczypiorek siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy śmietanę lub jogurt z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy do warzyw, a następnie dokładnie mieszamy.
Na koniec jeszcze doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe! Podajemy od razu po przygotowaniu.

[instagram-feed]