Bataty dotychczas mało znane w naszym kraju, ostatnio robią karierę. Dziś można je znaleźć w niemal każdym supermarkecie. Warto poznać je lepiej, bo te słodkie ziemniaki są odpowiednie do eksperymentów kulinarnych i potrafią zaskoczyć w nietypowym dla ziemniaków wydaniu.
Mimo podobieństwa do ziemniaków, bataty przewyższają je znacznie pod względem wartości odżywczych. Warto pamiętać, że mają działanie antyrakowe i przeciwzapalne. Są bogate w składniki mineralne, m.in. potas, błonnik i żelazo oraz witaminy.
Ich słodki smak jest oczywiście atrakcyjny dla dzieci, więc zachęcam do kulinarnych szaleństw. Mnie udało się zaskoczyć dzieci takimi właśnie zapiekankami. W trakcie jedzenia próbowały zgadywać, z czego zrobiony jest spód grzanki i po części udało im się rozwikłać zagadkę: starsza córka rzuciła z niedowierzaniem hasło “ziemniaki”i nawet nie przypuszczała, że tym samym zwycięży 🙂
Bataty do tych zapiekanek podpiekane są najpierw w tosterze, a później zapiekane jeszcze w piekarniku. W sieci od dłuższego czasu królują tosty z batatów, czyli tylko i wyłącznie z tostera. Ja jednak wolę zapiekane wraz ze wszystkimi składnikami. Jeśli macie chęć, możecie je zjadać oczywiście w dowolnych konfiguracjach, z dodatkiem Waszych ulubionych składników. Ja zapraszam Was na tosty w stylu włoskiej bruschetty, czyli z dodatkiem pomidorów, mozzarelli i bazylii.
BEZGLUTENOWE ZAPIEKANKI Z BATATÓW
(przepis na 4-5 sztuk)
Składniki:
1 batat
2 pomidory
1 kulka mozzarelli (125 g)
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól do smaku
Wykonanie:
Batata myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 centymetra. Smarujemy oliwą z dwóch stron przy pomocy pędzelka (ja używam takiego) i podpiekamy w tosterze przez około 8 minut, aż bataty będą miękkie (sprawdzamy widelcem).
Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się wody i kroimy w kostkę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Wykładamy na podpieczone plastry batatów, na końcu posypując porwanymi na drobne kawałki liśćmi bazylii.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez około 10 minut.
Praktyczny gadżet:
Toster jak widać przydaje się nie tylko do opiekania chleba, ale też choćby batatów czy innych warzyw. Najnowsze tostery zwykle mają też funkcję rozmrażania oraz możliwość stopniowania mocy opiekania. Obecnie jest już taki wybór modeli, że swobodnie można dobrać toster do stylu kuchni. Mnie ostatnio wpadł w oko czarny i elegancki toster i zarazem opiekacz do kanapek w jednym, marki Botti.
Taki toster jest do kupienia TUTAJ: