Pasztet z soczewicy zielonej i brokuła wniesie wiosenną świeżość na Twój stół i nacieszy oko żywym, zielonym kolorem. Podejmij wyzwanie i zamień tradycyjny, mięsny przysmak na wersję wege!
Co sądzisz o tym, by w najbliższe święta nadać naszym tradycyjnym smakom nieco świeżości i lekkości? Spróbujmy razem zmierzyć się z tym wyzwaniem! Zacznijmy od pasztetu.
Jak zrobić zielony pasztet bez mięsa
Do przygotowania tego pysznego wypieku potrzebujesz: szklankę zielonej soczewicy, jednego brokuła i nieco mrożonego szpinaku. Do tego jeszcze odrobina mąki jaglanej, siemię, sól i majeranek. Niewiele, prawda? Możesz również dodać do środka gotowane jajko, by uzyskać efektowny, wielkanocny akcent. Wystarczy wszystkie składniki ugotować, zmielić i upiec. Prawie tak samo, jak tradycyjny pasztet, z zasadniczą różnicą: ten wypiek robi się dużo szybciej niż ten klasyczny, mięsny.
Nie znajduję żadnego argumentu przeciw, więc nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się do pieczenia!
Jeśli interesują Cię przepisy na pasztety warzywne, wypróbuj przepis na pasztet z selera.
PASZTET Z SOCZEWICY ZIEONEJ I BROKUŁA
przepis na foremkę – keksówkę
Składniki:
- 200 g (1 szklanka) zielonej soczewicy
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 100 g (4 małe kostki) mrożonego szpinaku
- 140 g (1 szklanka) mąki jaglanej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 3-4 jaja ugotowane na twardo
- garść ziaren słonecznika
Wykonanie:
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Uwaga: trzonek brokuła też jest jadalny Ten element również gotujemy.
Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i również gotujemy do miękkości (przez około kwadrans). Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody.
Wszystkie te składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu wsypujemy mąkę i siemię lniane, dokładnie mieszamy.
Jajka obieramy i odkrawamy po kawałeczku z przodu i z tyłu, by zlikwidować stożkowe zakończenia.
Połowę gotowej przekładamy do foremki keksówki. Następnie układamy jajka, jedno obok drugiego. Na nie wykładamy drugą część masy. Wyrównujemy wierzch, a następnie posypujemy ziarnami słonecznika.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
[FM_form id=”3″]