Pasztet z soczewicy zielonej i brokuła wniesie wiosenną świeżość na Twój stół i nacieszy oko żywym, zielonym kolorem. Podejmij wyzwanie i zamień tradycyjny, mięsny przysmak na wersję wege!
Co sądzisz o tym, by w najbliższe święta nadać naszym tradycyjnym smakom nieco świeżości i lekkości? Spróbujmy razem zmierzyć się z tym wyzwaniem! Zacznijmy od pasztetu.
Jak zrobić zielony pasztet bez mięsa
Do przygotowania tego pysznego wypieku potrzebujesz: szklankę zielonej soczewicy, jednego brokuła i nieco mrożonego szpinaku. Do tego jeszcze odrobina mąki jaglanej, siemię, sól i majeranek. Niewiele, prawda? Możesz również dodać do środka gotowane jajko, by uzyskać efektowny, wielkanocny akcent. Wystarczy wszystkie składniki ugotować, zmielić i upiec. Prawie tak samo, jak tradycyjny pasztet, z zasadniczą różnicą: ten wypiek robi się dużo szybciej niż ten klasyczny, mięsny.
Nie znajduję żadnego argumentu przeciw, więc nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się do pieczenia! 😉
Jeśli interesują Cię przepisy na pasztety warzywne, wypróbuj przepis na pasztet z selera.
PASZTET Z SOCZEWICY ZIEONEJ I BROKUŁA
przepis na foremkę – keksówkę
Składniki:
- 200 g (1 szklanka) zielonej soczewicy
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 100 g (4 małe kostki) mrożonego szpinaku
- 140 g (1 szklanka) mąki jaglanej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 3-4 jaja ugotowane na twardo
- garść ziaren słonecznika
Wykonanie:
Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Uwaga: trzonek brokuła też jest jadalny 🙂 Ten element również gotujemy.
Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i również gotujemy do miękkości (przez około kwadrans). Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody.
Wszystkie te składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu wsypujemy mąkę i siemię lniane, dokładnie mieszamy.
Jajka obieramy i odkrawamy po kawałeczku z przodu i z tyłu, by zlikwidować stożkowe zakończenia.
Połowę gotowej przekładamy do foremki keksówki. Następnie układamy jajka, jedno obok drugiego. Na nie wykładamy drugą część masy. Wyrównujemy wierzch, a następnie posypujemy ziarnami słonecznika.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
[FM_form id=”3″]