Zimowa zupa z jarmużem to zimowe danie jednogarnkowe, które osobiście uwielbiam! Jest bardzo sycąca, odżywcza i rozgrzewająca.
Jarmuż to warzywo, o którym wiemy, że jest zdrowe, ale zwykle nie mamy pomysłu, jak je wykorzystać w kuchni. Jednak liście jarmużu mają wiele zastosowań: pasują do koktajli, można z nich zrobić pyszne chipsy, ale też sprawdzą się jako składnik ciepłych dań, na przykład zup. Istnieje sporo mało znanych przepisów, w których jarmuż może pokazać swoje smaczne oblicze.
Zupa z jarmużem – prosty przepis
Jarmuż można dodać do dań ciepłych, w tym do zup na podobnej zasadzie, co zieloną pietruszkę czy kapustę. Jest to “zieleninka”, która nadaje zupie ciekawego akcentu. By zrobić zupę z jarmużu, wystarczy go wcześniej drobno posiekać. Jarmuż wrzucamy na kwadrans przed zakończeniem gotowania zupy, by był miękki, ale nie rozgotowany.
Proponuję Wam dzisiaj prostą, zimową zupę fasolową, w której jarmuż jest taką “wisienką na torcie”, która nadaje zupie charakteru.
[FM_form id=”3″]
W moim przepisie wykorzystałam zimowe warzywa sezonowe, bo właśnie trwa na styczeń. W tym roku gotuję zgodnie z sezonowością warzyw i owoców (więcej na ten temat znajdziecie w tym artykule), a w styczniu mamy sezon m.in. właśnie na jarmuż, fasolę i ziemniaki. Jeśli chcecie razem ze mną gotować sezonowo, to serdecznie zapraszam! 🙂 Możecie podzielić się swoimi zdjęciami na Facebooku czy Instagramie i oznaczyć mój profil, bym mogła je zobaczyć.
Jeśli szukasz przepisów na zimowe zupy, polecam Ci ten przepis na rozgrzewającą zupę na przeziębienie.
Jarmuż – właściwości
Dlaczego warto jeść jarmuż? To niezwykłe warzywo, które nazywane jest “polskim superfood”. Zawiera całą plejadę składników odżywczych: witaminy (C, A, K), żelazo, wapń, fosfor, błonnik oraz przeciwutleniacze. Działa pozytywnie na wzrok i wzmacnia odporność. Najzdrowiej jest chrupać jarmuż na surowo, choć i w daniach ciepłych nadal pozostaje wartościowym składnikiem.
ZIMOWA ZUPA Z JARMUŻEM
Składniki:
- 200 g białej fasoli (suchej)
- 30 g liści jarmużu
- 500 g ziemniaków
- 300 g białej kiełbasy (3 szt)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą (tak, aby woda przykrywała fasolę ze sporą nadwyżką) i namaczamy przez noc.
Na drugi dzień odlewamy wodę, fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka. Wlewamy 3 litry wody i gotujemy przez pół godziny w osolonej wodzie.
Po tym czasie dorzucamy do fasoli pokrojoną w plastry kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i majeranek. Gotujemy dalej.
15 minut później dorzucamy posiekany drobno jarmuż. Gotujemy jeszcze kwadrans.
Na końcu dodajemy śmietanę (trzeba ją wcześniej zmieszać z odrobiną płynu z zupy, by się nie zważyła). Po zagotowaniu wyłączamy i podajemy! 🙂
[FM_form id=”3″]