Babka piaskowa należy do grupy przepisów tradycyjnych, które świetnie wychodzą też w wersji bezglutenowej. Dziś przypominam przepis na ten wypiek, który może zagościć na wielkanocnych stołach właśnie u osób na diecie bezglutenowej. Miąższ babki jest suchy i łatwo się kruszy. Jednak to nie minus ale właśnie jej urok, a dzieci za nią przepadają!
Jak zrobić babkę piaskową
Większość przepisów na babkę piaskową wygląda podobnie: jajka, masło, cukier i najważniejsze: mąka pszenna i mąka ziemniaczana. Można jednak ją upiec tylko z mąki ziemniaczanej i wypiek w żaden sposób nie traci swoich walorów smakowych. Taki właśnie przepis dzisiaj Wam polecam.
Do mojego przepisu użyłam masła, ale można też upiec babkę piaskową na oleju, używając 1 szklanki oleju zamiast masła.
Babka piaskowa nie jest wilgotna. Jej miąższ jest raczej suchy i według mnie to jest właśnie jej urok. Moje dzieci bardzo lubią to ciasto.
Przepis jest też dość prosty w wykonaniu, więc możemy do pieczenia zaangażować dzieci, które z dumą będą później oglądać i próbować swój wypiek na świątecznym stole.
[FM_form id=”9″]
BABKA PIASKOWA BEZGLUTENOWA
Składniki:
- 300 g mąki ziemniaczanej (2 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 200 g masła
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- odrobina esencji waniliowej lub aromatu
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem przez kwadrans, tak by uzyskać puszystą masę, przypominającą pianę. Dodajemy skórkę cytrynową i esencję waniliową.
Do miski z masą przesiewamy stopniowo mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą.
Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące wlewamy do masy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Formę keksówkę (lub foremkę na babkę) smarujemy masłem, posypujemy mąką kukurydzianą lub wiórkami kokosowymi, przelewamy masę i pieczemy przez 50 minut w temp. 180 C stopni.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Jeśli szukasz przepisu na babki, znajdziesz u mnie również pyszną babkę dwukolorową: kakaowo-waniliową, a także jedną z moich faworytek – wilgotną i mięsistą babkę drożdżową z ziemniakami.
[FM_form id=”3″]