W okresie letnim warto zrobić wszystko, bo poprawić kondycję swojego organizmu i nabrać sił do walki z wirusami, z atakiem których przyjdzie nam się zmierzyć już na jesieni. Swoją odporność można budować w bardzo przyjemny sposób, na przykład jedząc pyszne ciasto 🙂
Przepis powstał na bazie ciasta owsianego, które z pośród wszystkich wypieków chyba najczęściej gości na naszym stole. Przepis na ciasto owsiane był pierwszym wpisem, jaki pojawił się na moim blogu:) Teraz przedstawiam Wam jego nieco ulepszoną wersję, bo bez cukru i z kilkoma dodatkami, które sprawiają, że zjedzenie kawałka tego wypieku wpłynie na poprawę odporności Waszych organizmów. W skład ciasta wchodzą:
Miód – to chyba najbardziej znany, złoty środek na odporność. Ten naturalny antybiotyk działa bakteriobójczo na wiele drobnoustrojów wywołujących choroby. Miód wzmacnia serce i poprawia działanie dróg oddechowych. Koi chory żołądek i dwunastnicę, pomagając w ich regeneracji. Działa również miejscowo na błonę śluzową, zmniejszając obrzęki powstałe w wyniku reakcji alergicznych. Niestety, w wysokiej temperaturze miód traci swoje wartości zdrowotne, ale aromat i smak pozostaje. Słodzenie ciasta miodem będzie zawsze lepszym pomysłem, niż słodzenie białym cukrem.
Wiśnie – zawierają dużą ilość antyoksydantów, dzięki czemu działają przeciwrakowo i opóźniają proces starzenia komórek. Wzmacniają serce i układ krążenia, a dzięki błonnikowi obniżają poziom cholesterolu.
Imbir – to kolejny naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wspiera układ trawienny, działając rozkurczowo. Poza tym jest to znany środek przeciwwymiotny, dlatego podaje się go np. kobietom w ciąży czy osobom z chorobą lokomocyjną.
Cynamon – oprócz wspaniałego aromatu również wykazuje właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Zawiera też min. chrom, który zmniejsza chęć na słodycze.
Na koniec nie mogę też nie wspomnieć o płatkach owsianych i żurawinie, które są bogatym źródłem błonnika i dzięki temu przyspieszają przemianę materii. Organizm łatwiej się oczyszcza, zatem jedząc to ciasto prędzej schudniemy, niż przytyjemy 🙂
CIASTO Z WIŚNIAMI WSPOMAGAJĄCE ODPORNOŚĆ
(przepis na dużą keksówkę)
Składniki:
350 g płatków owsianych
350 g mąki pszennej
1 szklanka miodu
1 cm świeżego korzenia imbiru
1 płaska łyżka cynamonu
200 g wydrylowanych wiśni
50 g suszonej żurawiny
1 kostka masła (200 g)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, imbir, cynamon i dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy składniki suche: mąkę, płatki owsiane, żurawinę i sól. Wlewamy płynną mieszankę i dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na wierzchu układamy wiśnie, a następnie przykrywamy je pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez 25-30 minut.
Przydatny gadżet:
Poręczna drylownica do wiśni, oliwek i czereśni to jeden z bardziej użytecznych gadżetów w mojej kuchni.
Drylownicę do wiśni i oliwek Cuisipro można kupić TUTAJ: