Jeśli lubisz burgery, ale boisz się nimi objadać ze względu na figurę, to mam dobrą wiadomość: nie musisz się już bać. Oto przepis na dietetyczne burgery, które w smaku niczym nie ustępują tym klasycznym. Ich wygląd i zapach przyciąga zarówno dużych, jak i małych głodomorów, a ci młodsi nie zauważają nawet, że burgery nie są zrobione z mięsa.
Burgery zrobione są z fasoli i soczewicy, nie zawierają zatem ani grama niezdrowego cholesterolu. Nie dodałam też tłustych sosów na bazie majonezu. W zamian użyłam zwykłego jogurtu greckiego i powiem Wam, że naprawdę świetnie się on tu sprawdza. Na koniec jeszcze dodam, że to pyszne danie robi się bardzo szybko: wystarczy kwadrans i gotowe!
BURGERY Z FASOLI I SOCZEWICY
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka zielonej soczewicy
2 małe, młode cebulki (biała część)
3-4 łodyżki zielonej cebulki
4 łyżki płatków owsianych
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Wykonanie:
Fasolę i soczewicę odcedzamy, wsypujemy do miski. Bulwy cebulek kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na patelni, z dodatkiem oliwy. Cebulkę dodajemy do fasoli i soczewicy, a następnie wszystko blendujemy, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji (choć nie musi to być idealnie gładka masa). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki. Panierujemy w sezamie lub ziarnach słonecznika i smażymy beztłuszczowo na patelni, z dwóch stron, kilkukrotnie obracając.
Przekrawamy bułki, smarujemy w środku lekko jogurtem naturalnym. Następnie wkładamy do środka kolejno: sałatę,pomidora, posiekaną zieloną cebulkę i burgera. Samego burgera możemy jeszcze dodatkowo polać odrobiną jogurtu i ketchupu.
PRZYDATNY GADŻET:
Jeśli zdrowe burgery, to tylko w towarzystwie zdrowego napoju! Najlepiej sprawdzi się tu domowa lemoniada lub woda z cytryną. Bardzo efektownie będzie wyglądać w słoiczkach ze słomką.
Słoiczki z uchwytem i słomką Kitchen Craft, kupisz TUTAJ: