Czytam sobie instrukcję popularnego, markowego ketchupu: cukier 30,5 g na 100 g produktu. Łapię się za głowę: to aż nieprawdopodobne, jak dużo cukru jest w tym “nie-słodyczu”. Czas wziąć sprawy w swoje ręce: przystępuję do produkcji domowego ketchupu! Skoro cukier jest tak ważnym jego składnikiem, użyję w zamian ksylitolu i zdecydowanie zmniejszę jego ilość.
Dostałam sprawdzony przepis na domowy ketchup od Marysi z Rzgowa. Marysia jest dla mnie królową domowych przetworów 🙂 Posiada tyle ciekawych przepisów, a jej spiżarnia pełna jest słoiczków ze zdrową i smaczną zawartością. Jej przepis na ketchup jednak trochę pozmieniałam. Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru i dodatkowo wzbogacić smak pieczoną papryką. Efekt jest powalający! Ketchup jest dużo smaczniejszy od tego ze sklepu i dodatkowo nie “zasładza” nas i naszych dzieci. Czego chcieć więcej? 🙂
DOMOWY KETCHUP Z DODATKIEM PIECZONEJ PAPRYKI
Składniki:
6 kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
5 cebul
1 płaska łyżeczka pieprzu
8 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
0,5 szklanki octu winnego
2 płaskie łyżki soli
1 łyżka bazylii
100 g ksylitolu (zamiast białego cukru)
5-6 ząbków czosnku
Wykonanie:
Pomidory obieramy ze skórki: nacinamy na krzyż z gory i z dołu, wkladamy na parę minut do wrzątku. Wówczas skórka ładnie schodzi. Obrane pomidory kroimy w ćwiartki (powinniśmy też usunąć gniazda nasienne) i wrzucamy do garnka. Cebule kroimy w ćwiartki. Dodajemy do pomidorów i całość gotujemy minimum 30 minut. Następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Tak otrzymany ekstrakt doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, bazylię i liście laurowe i gotujemy jeszcze jakieś 40 minut, aż wywar zgęstnieje.
W tym czasie przygotowujemy paprykę: każdą przecinamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 C stopni. Pieczemy paprykę przez 30-40 minut. Następnie, jeszcze gorącą, przekładamy do foliowego woreczka i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odwijamy woreczek. Skórka z papryki powinna ładnie schodzić. Obieramy więc warzywa ze skórki, a następnie blendujemy.
Mus paprykowy wlewamy do wywaru pomidorowego pod koniec gotowania, mieszamy. Na koniec dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gorący ketchup przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by dobrze się zamknęły.
Praktyczny gadżet:
Do napełniania słoików przyda się lejek. Uwielbiam akcesoria, które wnoszą do kuchni nutę optymizmu i wywołują uśmiech na twarzy. Do takich z pewnością należy lejek Pino, który można kupić TUTAJ: