Łazanki z kapustą to danie, które miło wspominam z dzieciństwa. Chcę Wam dziś zaproponować przepis na łazanki w wersji zdrowszej i bardziej kolorowej: z czerwoną kapustą, marchewką i jarmużem.
Łazanki to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią polską. Faktycznie, w staropolskich książkach kucharskich łazanki są obowiązkową pozycją na liście przepisów. Jednak danie to oryginalnie nie pochodzi wcale z naszego kraju, ale z Włoch. Do Polski “przywiozła” je królowa Bona Sforza, żona Zygmunta Starego. Podobno gdy przyjechała do Polski, to przeraziła ją tutejsza tłusta kuchnia i dworski sposób jedzenia, który polegał głównie na obżeraniu się. Dlatego sprowadziła włoskich kucharzy, by jej gotowali. Dbała o to, by dania na stole królewskim były mniej obfite, ale za to przygotowane według najlepszych przepisów. Łazanki to spolszczona wersja słowa lazania: “te łazanki” to inaczej “te lazanie”.
Co ciekawe, wbrew popularnemu mitowi, Bona Sforza wcale nie sprowadziła do Polski włoszczyzny. Warzywa takie, jak kalafior czy kapusta pojawiły się w naszym kraju za sprawą włoskich imigrantów dużo wcześniej, zanim panowanie objęła królowa Bona. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Jak zrobić łazanki?
Łazanki to po prostu ciasto makaronowe, pocięte na małe kwadraciki. Może zrobić je samodzielnie w domu, a jeśli nie macie na to czasu, to polecam kupić gotowy makaron w tym kształcie.
W naszej tradycji łazanki to połączenie makaronu oraz kapusty. Co ciekawe, w niektórych regionach łazanki robi się z kapusty kiszonej, a w innych – z gotowanej, świeżej. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, najsłynniejsza polska kucharka i autorka książek kulinarnych z XIX wieku w Polsce, przygotowywała łazanki z kapusty gotowanej. Oto fragment jej przepisu na łazanki, który pochodzi z jej książki “365 obiadów”.
Jedną, średnią główkę kapusty obgotować w wodzie w ćwiartkach, posiekać, udusić w maśle razem z jedną obgotowaną i posiekaną cebulą. Gdy kapusta miękka zupełnie, posolić, popieprzyć i na gorąco wymieszać z gorącymi jeszcze łazankami.
W niektórych regionach Polski do łazanek musiał iść też kawałek mięsa czy wędliny w postaci boczku lub kiełbasy. Dlatego w moich łazankach również znalazł się boczek, ale jeśli chcecie przygotować je w wersji bezmięsnej, to z powodzeniem można wędlinę pominąć w przepisie.
[FM_form id=”3″]
Łazanki z kapustą czerwoną
Bazując na tradycjach polskich i podążając za moją idolką Lucyną Ćwierczakiewiczową, przygotowałam przepis na łazanki z kapusty gotowanej. Nie użyłam jednak białej kapusty, ale czerwoną. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył! Jej smak jest podobny do kapusty białej, ale jednak ma swój unikalny charakter. Ta kapusta świetnie się wpisuje w to danie. Nadaje też niesamowitego koloru łazankom, które przecież w wersji z kapustą białą wyglądają raczej blado.
Kolory to bardzo ważny element w kuchni. Każde warzywo z określonej grupy kolorów posiada inne właściwości zdrowotne, dlatego powinniśmy łączyć na talerzu produkty o różnych barwach. Warzywa fioletowe, takie jak kapusta czerwona zawierają w sobie antocyjany, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Są bardzo cenne dla wzmocnienia oczu oraz układu krwionośnego.
W moich łazankach nie mogło też zabraknąć jarmużu. Wszak przepis ten przygotowałam w ramach akcji Kalendarz Smaków, w ramach której zachęcam Was do wspólnego gotowania w zgodzie z sezonowością w Polsce. W tym tygodniu to właśnie jarmuż jest warzywem przewodnim moich przepisów. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych, które jeszcze w styczniu można zobaczyć na polach. Rośnie pod śniegiem i mróz mu w niczym nie przeszkadza. Jest to warzywo, które w ostatnich latach zrobiło się modne, jednak zwykle rzadko po nie sięgamy w kuchni, bo brak nam pomysłów, jak wykorzystać jarmuż w codziennym gotowaniu.
Tym przepisem chcę Wam pokazać, że jarmuż pasuje do dań na ciepło i świetnie współgra smakowo z kapustą, jako że pochodzi z tej samej rodziny warzyw. Przy czym ma w sobie takie bogactwo składników odżywczych, że warto przywrócić mu należne miejsce w naszej zimowej kuchni. Więcej o dobroczynnych właściwościach jarmużu pisałam przy okazji przepisu na koktajl z jarmużu.
Do łazanek oprócz jarmużu i czerwonej kapusty dodałam także marchewkę, którą warto jeść zimą, bo dobrze przechowana od jesieni świetnie smakuje na świeżo.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie jeszcze warzywa i owoce warto jeść w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu.
KOLOROWE ŁAZANKI
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu łazanki (500 g)
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 50 g jarmużu
- 150 g boczku (można pominąć)
- 2-3 łyżki oleju
- Sól i pieprz ziołowy
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut, na półtwardo. Odcedzamy.
Liście jarmużu siekamy, przekładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach odlewamy wrzątek.
Marchewkę obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Jeśli robimy łazanki w wersji z boczkiem, to dorzucamy boczek do cebuli i smażymy jeszcze około 3-4 minuty.
Ugotowaną kapustę kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię, na której smaży się cebulka. Dodajemy jarmuż i marchewkę. Smażymy wszystko razem około 5-6 minut, po czym dodajemy ugotowany makaron. Wszystko mieszamy na patelni i smażymy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Podajemy na ciepło.
[FM_form id=”1″]