Makaron z tuńczykiem i cukinią to smaczny pomysł na wakacyjny obiad. Warto mieć go pod ręką zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy na wyjeździe, gdy nie ma czasu ani warunków na stanie przy kuchni i gotowanie. Przygotowanie tego dania zajmuje nie dłużej, niż kwadrans. Składniki można zabrać ze sobą albo kupić w lokalnym warzywniaku. Tanio, szybko i smacznie!
Wyjazdy wakacyjne to wydarzenia, na które czekamy cały rok 🙂 Mało kto chce na takim wyjeździe tracić czas na długie i wykwintne gotowanie. Jeśli szukasz pomysłów na szybkie obiady w wakacje, to koniecznie zabierz ze sobą tuńczyka w puszce. Pomoże on stworzyć Ci nie tylko dania obiadowe, ale też sycące sałatki. To mój “must have” każdego letniego wyjazdu.
Makaron z tuńczykiem – danie fit
Dania z makaronem kojarzą nam się z tuczącymi, tłustymi, kalorycznymi obiadami. Jednak wcale nie musi tak być! Jeśli wybierzemy np makaron pełnoziarnisty i dodamy do niego lekkie składniki, zamiast ciężkiego sosu śmietanowego, wówczas uzyskamy danie fit, które nasyci i odżywi, a przy tym nie doda nam niepotrzebnych kalorii. Takimi lekkimi dodatkami mogą być właśnie warzywa oraz ryby, w tym właśnie tuńczyk w puszce.
Podczas wakacji robię też często makaron z tuńczykiem na zimno. Polecam Wam gorąco ten przepis na sałatkę z tuńczyka z makaronem.
Teraz już zapraszam Was na lekki makaron z tuńczykiem i cukinią:
MAKARON Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ
(przepis na 2-3 porcje)
Składniki:
- 1/2 opakowania dowolnego makaronu (u mnie kokardki)
- 1 duża cukinia
- 1 mała cebula
- 1 puszka tuńczyka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano, bazylii
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje przygotowujemy sos:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku na oleju, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy odcedzonego z zalewy tuńczyka i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Cukinię kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i całość smażymy jeszcze jakieś 7-8 minut. Doprawiamy ziołami i solą.
Na końcu mieszamy ugotowany makaron z powstałym sosem i.. gotowe 🙂
[FM_form id=”3″]