Bez glutenu Naleśniki Przepisy

Naleśniki gryczane ze świeżymi pomidorami i parmezanem

Naleśniki gryczane świetnie się nadają do dań wytrawnych ze względu na swój wyczuwalny, gryczany posmak. Smak tych naleśników przywodzi na myśl upalne, włoskie lato. Nadzienie pełne świeżych pomidorów z dodatkiem parmezanu to jak dla mnie najbardziej wykwintna prostota. Bardzo odpowiadają mi takie połączenia i mam nadzieję, że zachęcę Cię do nich również 🙂

Eksperymenty z mąką gryczaną zaczęłam w momencie, gdy musiałam nauczyć się gotować bez glutenu. W tamtym czasie zaczęłam odkrywać ze zdziwieniem, ile mąk bezglutenowych istnieje na rynku i jak bardzo potrafią się od siebie różnić: nie tylko wyglądem czy walorami smakowymi, ale też ceną. Mąka gryczana do najtańszych nie należy, ale z pewnością warto w nią zainwestować.

[FM_form id=”9″]

Mąka gryczana bardzo dobrze współgra z innymi mąkami, jeśli chcemy upiec chleb bezglutenowy. Można z niej przygotować również pyszne naleśniki z mąki gryczanej, ale bardziej te ze słonym nadzieniem, bo mają dość wyrazisty, “wytrawny” smak. Przepis na naleśniki z mąki gryczanej wypracowałam metodą prób i błędów. Dostajesz ode mnie gotowy i sprawdzony przepis.

Teraz już zapraszam Cię na zapowiadane naleśniki 🙂

naleśniki gryczane

NALEŚNIKI GRYCZANE ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I PARMEZANEM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

nadzienie:

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 100g parmezanu (ja używam też zamiennie sera Dziugas w płatkach)

Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem w misce, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem, a następnie pieczemy naleśniki, podpiekając z obu stron.

Przygotowujemy farsz: pomidory kroimy w kostkę, dodajemy bazylię, solimy.

Nadziewamy naleśniki, nakładając porcję pomidorów, a następnie posypując serem. Zawijamy naleśnika z tym farszem i podsmażamy jeszcze z obu stron przed podaniem, tak aby ser w środku rozpuścił się, a naleśnik stał się lekko chrupiący.

Można podać dodatkowo do naleśników sos czosnkowy, wykonany z jogurtu naturalnego, ząbka czosnku i szczypty oregano.

Smacznego! 🙂