Drugie śniadanie Zdrowe słodycze

Owsiane muffinki z jabłkiem, bez cukru

Szybki przepis na pożywne śniadanie na słodko, ale bez białego cukru – oto muffinki owsiane, które dodają energii!

Owsiane słodkości są dobre na start przygody ze zdrowszą formą słodyczy. Zamiast tradycyjnych ciast czy słodkich bułek zacznij regularnie przygotowywać owsiane batoniki, muffinki, ciasteczka czy co Ci tylko przyjdzie do głowy. Odkryjesz, jak bardzo owsiankowe słodkości są smaczne i jak mocno sycące! Ja jestem ich wielką fanką.

Przepis podstawowy jest prosty: zmieszaj pół szklanki płatków z rozgniecionym bananem, dodaj ulubione dodatki: rodzynki, orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika czy nawet pokrojoną, gorzką czekoladę. Możesz tę bazę modyfikować na różne sposoby, eksperymentować z dodatkami i stworzyć przysmaki, które będą odpowiadały smakowo Tobie i Twoim najbliższym. Owsiane słodkości na to właśnie pozwalają 🙂

Przygotowałam dziś dla Ciebie przepis, który bazuje na opisanej wyżej bazie składników, uzupełniony o dodatki, które w moim odczuciu świetnie współgrają ze sobą smakowo. Możesz wypróbować mój przepis lub zrobić coś po swojemu – śmiało! Eksperymentujmy, pieczmy i gotujmy, bo w owsianych płatkach drzemie wielki potencjał! 😉

Owsiane muffinki bez cukru

OWSIANE MUFFINKI Z JABŁKIEM, BEZ CUKRU

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jabłka
  • 100 g masła (można dać olej kokosowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Banany rozgniatamy widelcem na masę. Dodajemy do składników suchych. Dosypujemy żurawinę.

Masło roztapiamy i wlewamy do miski. Całość dokładnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez ok. 30 minut, aż muffinki nabiorą koloru.

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]