Puree z selera to ciekawa alternatywa do tradycyjnego puree ziemniaczanego. Może być pysznym i rozgrzewającym dodatkiem do obiadu zwłaszcza zimą, kiedy trwa sezon na selera korzeniowego.
Seler korzeniowy to warzywo, po które szczególnie warto sięgać w zimie. Przede wszystkim jest to bardzo wzmacniające warzywo: zawiera m.in. witaminę C, witaminę B kompleks oraz fosfor, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Jest przy tym mało kaloryczny.
Według kalendarza sezonowości warzyw i owoców seler jest wpisany w zimowe miesiące, w tym jest również rekomendowany na styczeń. To dlatego, że selery zimę spędzają w przechowalniach, gdzie w odpowiednich warunkach nie psują się i zachowują swoje dobroczynne właściwości odżywcze. W zimie, gdy w Polsce nie rosą praktycznie żadne warzywa warto sięgać właśnie po te, które mamy przechowane z jesieni. Więcej o warzywach i owocach polecanych na styczeń przeczytasz w moim artykule: “Co jeść w styczniu?”.
Jak zrobić puree z selera
Puree można przyrządzić zarówno z selera gotowanego, jak i pieczonego. Ja przygotowuję z pieczonego, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak. Selera dzielimy na kawałki, każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Gdy planuję na obiad puree z selera, to dodatkowo piekę razem z nim też inne warzywa, które pasują do selera: jest to czosnek i czasem też pietruszka. Takie puree można przyrządzić zarówno z samego selera, jak i zmieniać jego smak poprzez dodatki. Pyszne jest połączenie selera i ziemniaków, ja czasem dorzucam także pietruszkę.
Przepis na puree z selera to kolejna propozycja na danie z selerem w ramach mojej akcji: “Kalendarz smaków”. W tym roku będę proponować Wam dania zgodne z sezonowością warzyw i owoców w Polsce. Na początku każdego tygodnia wybieramy wspólnie jedno warzywo lub owoc, który jest motywem przewodnim przepisów. W minionym tygodniu królował seler. Ten przepis kończy właśnie cykl przepisów na dania z selerem w roli głównej. Oto pozostałe przepisy:
Zimowa sałatka z selerem i cykorią
Jeśli chcesz zagłosować na ulubione warzywo lub owoc na styczeń, które będzie motywem przewodnim moich przepisów, to zostaw komentarz pod tym postem na Instagramie.
[FM_form id=”3″]
PUREE Z SELERA
Składniki:
- 2 selery
- 2 główki czosnku
- 1 jabłko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) lub 1/2 szklanki mleka (można użyć roślinnego)
- szczypta suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 cebula 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Selery kroimy na ćwiartki i zawijamy w folię aluminiową (bez obierania). Główki czosnku również zawijamy w folię, w całości. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę, do miękkości.
W tym czasie gotujemy jabłko: wlewamy do rondelka wodę do połowy wysokości jabłka. Przykrywamy i gotujemy 5-6 minut, aż jabłko całkowicie zmięknie.
Upieczone kawałki selera obieramy ze skórki i wrzucamy do misy blendera. Upieczony czosnek obieramy i również wrzucamy. Dodajemy ugotowane jabłko (sam miąższ) i miksujemy na puree. Na końcu dodajemy śmietanę lub mleko i dalej miksujemy, aż uzyskamy idealny mus.
Gotowe puree przekładamy do miseczki lub na talerz. Posypujemy majerankiem oraz solą, polewamy oliwą.
Zamiast oliwy możemy podać puree z podsmażoną cebulką: cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut, aż uzyska złoty kolor. Łyżkę smażonej cebulki nakładamy na puree.
[FM_form id=”3″]