Pyszne ciasto, idealne na Święta! To połączenie czekoladowego “murzynka” z kremowym sernikiem i wiśniami, które wieńczą dzieło. Ciasto jest efektowne i smakuje wyśmienicie. Zadowoli nawet najbardziej wybrednych biesiadników 🙂
Ciasto sernikobrownie z wiśniami powstało pewnego wieczoru, tuż przed kiermaszem świątecznym w szkole. Miałam za zadanie upiec jedno ciasto na kiermasz. Nie mogłam się zdecydować, czy zrobić brownie, czy sernik, więc zrobiłam wersję combo, z wiśniami na wierzchu. Wyszło tak pysznie, że dzieci protestowały, by ciasto wyjechało z domu 😉 Na szczęście jednak przepis został z nami i od razu się nim z Wami dzielę, bo takich pyszności nie można trzymać tylko dla siebie 😉
Na wierzchu ułożyłam mrożone wiśnie, ale możecie użyć też innych owoców: malin, jagód itp. To, co akurat masz. Ja osobiście piekłam jeszcze sernikobrownie z malinami i wyszło również odlotowo 🙂 Muszę jednak podkreślić, że to właśnie wiśnie wspaniale się wpisały w to ciasto, ponieważ ich kwaśny smak idealnie kontrastował ze słodkim spodem. Jeśli więc macie w zamrażarce wiśnie, to polecam użyć właśnie tych owoców.
Jeśli lubicie takie przełamanie słodkiego i kwaśnego smaku w cieście, polecam Waszej uwadze również przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami – jest podobne, ale bez warstwy sernikowej.
SERNIKOBROWNIE “WIŚNIOWY RAJ”
Przepis na dużą blachę o wymiarach 36 x 25 cm
Składniki
warstwa brownie:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 80 g gorzkiego kakao do wypieków
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka śmietany (u mnie 12%)
- kilka kropel esencji waniliowej
warstwa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego ( 1 wiadereczko)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
na wierzch:
- około 200 g mrożonych wiśni
Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 C stopni. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Zaczynamy od przygotowania ciasta brownie: W misce mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę.
Do miski ze składnikami suchymi wbijamy jajka, dodajemy esencję waniliową, wlewamy rozpuszczone masło, mleko i śmietanę. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Przekładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy.
Teraz przygotowujemy masę sernikową: przekładamy ser do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut. Następnie wbijamy jajka i wlewamy kremówkę, dalej ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i również ucieramy kilka minut.
Gotową masę serową wykładamy łyżką na masę brownie. Delikatnie rozprowadzamy po powierzchni, uważając, by nie wymieszać obu mas.
Na końcu pozostaje nam tylko ułożyć wiśnie na masie serowej (nie rozmrażamy ich wcześniej).
Pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]